Economistul Adrian Câciu: Intrăm în STAGFLAȚIE dacă nu e stopat prețul la energie. Lucrurile sunt scăpate de sub control!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Economistul Adrian Câciu: Intrăm în STAGFLAȚIE dacă nu e stopat prețul la energie / Foto: Facebook Adrian Câciu
Economistul Adrian Câciu: Intrăm în STAGFLAȚIE dacă nu e stopat prețul la energie / Foto: Facebook Adrian Câciu
Adrian Câciu a vorbit despre scumpirile "în cascadă" din România.

Analistul economic Adrian Câciu a tras din nou un semnal de alarmă în legătură cu explozia prețurilor la energie. 

„Scumpirile nu se opresc, sunt în cascadă. Economia are un puroi, care nu dispare, e o tumoare. Și tumoarea aceea se numește prețul la energie. Și provoacă efecte toxice, în fiecare zi.

Atât timp cât nu vom stopa prețul la energie, intrăm în fenomenul de stagflație. Că acolo suntem în acest moment. Exact ca în criza petrolului din 70. Criza de atunci a fost generată când prețurile la petrol au explodat, iar economia mondiala nu a mai avut capacitatea să cumpere petrol la acele prețuri prohibitive.”, a anunțat analistul economic Adrian Câciu, vineri seară, la Realitatea Plus, în emisiunea „Controversat” de la Realitatea Plus.

"Fenomenul de stagflație, care e cel mai toxic"

Adrian Câciu susține că scumpirile nu se vor opri dacă statul nu va lua o măsură și a avertizat că mai este doar un pas până la stagflație.

„Oferta nu se mai poate vinde, nici cea de energie. În timpul în care încă se mai valorifică produce efecte în lanț, scumpind și celelalte oferte. În momentul în care oferta crește, preturile cresc, inflația e mare , iar cererea nu poate răspunde... Se întâmplă fenomenul de stagflație, care e cel mai toxic. Acest fenomen înseamnă de fapt falimentarea ulterioară a ofertei, adică să dispară companiile care valorifică oferta, adică să dispară locurile de muncă.”, a explicat Adrian Câciu.

Acesta spune că nu poate fi oprită criza prin compensări, subvenții.

„Bulgărele de zăpadă declanșat de prețurile la energie nu poate fi oprit sau pansat prin compensații. El trebuie neapărat stopat pentru că va continua să aibă efecte. Vă dau un exemplu. Acum două zile, prețul cel mai ieftin pe comparatorul ANRE la energie electrică era 450 de lei MW . Astăzi, cel mai ieftin era 620 de lei. Oare ce s-a întâmplat în două zile pe piață? Absolut nimic! Doar speculă! (...) Lucrurile sunt scăpate de sub control”, a mai spus  Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel