Elena Mateescu, avertisment: Miercuri, cea mai călduroasă zi de până acum. Izolat, chiar 40 de grade Celsius
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Elena Mateescu, director general ANM, anunţă că miercuri, 14 iulie, va fi cea mai călduroasă zi de până acum şi avertizează că s-ar putea depăşi 39 de grade la umbră. Mai mult, spune aceasta, temperatura resimţită ar putea fi chiar şi cu 10 grade mai mare. 

"Confirmăm valul de căldură din această perioadă şi disconfortul termic accentuat prin alerta emisă azi, anume codul portocaliu pentru cele cinci judeţe din partea de vest a ţării, acolo unde termperaturile azi şi mâine se pot situa între 37 şi 39 grade. Minimele pe parcursul nopţilor vor fi de nopţi tropicale, nu vor coborî sub 22 de grade Celsius. Deja înregistrăm la ora asta 36 grade la 8 staţii meteo din partea de vest, sud-vest a ţării. Temperatura este însă mai ridicată, 39-40 de grade Celsius, iar indicele temperatură umezeală a depăşit pragul critic", a declarat Elena Mateescu la Antena 3. 

Întrebată cum se simte de fapt o temperatură de 39 de grade Celsius la umbră, dar şi dacă se ia în considerare emiterea unor avertizări COD ROŞU, directorul ANM a avertizat că urmează cea mai călduroasă zi de până acum. 

”La 39 de grade, vom resimţi cu mult mai mult. E posibil să consemnăm diferenţe de 7-8 grade, posibil şi mai mari, de 10 grade Celsius chiar. Mâine, miercuri, putem confirma că va fi cea mai călduroasă zi de până în prezent. Ne aşteptăm la valori de 39 de grade Celsius în vestul ţării, izolat chiar 40 de grade Celsius. Vom face analiza mâine, şi dacă ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14 iulie, cu siguranţă nu trebuie să excludem un posibil COD ROŞU. În acest moment, analiza arată această situaţie, dar mâine vom reanaliza şi vom reactualiza prognoza”, a punctat Elena Mateescu. 

VEZI  ANM, Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă. HARTA temperaturilor resimțite: Orașul în care sunt 41 de grade la umbră

ANM, Cod Portocaliu în vestul ţării 

Este cod portocaliu de caniculă în cinci județe din zona de vest a țării, unde temperaturile vor fi de 37 - 39 de grade în stația de măsurare. Disconfortul termic va fi accentuat. În nord-vest, centru, sud și eud - este este cod galben de caniculă.

Potrivit ANM, în județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37 - 39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22 - 20 de grade.

VEZI COD PORTOCALIU de caniculă! Meteorologul Alina Şerban: Vorbim de un val de căldură în extindere! Temperaturi de 40 de grade

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel