Elevii sar la gâtul lui Orban: Dacă vă pasă, veți alege să vă predați mandatul!
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Consiliul Naţional al Elevilor transmite o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban.

”În România, 380.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învațământ la începutul anului 2019. 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă, conform Eurostat. Investițiile autorităților în educație sunt minime: în perioada 2012 - 2014, perioadă pentru care datele sunt disponibile, România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educație ca procent din PIB. Pentru a interveni în diminuarea acestui fenomen este nevoie de eforturi susținute, pe termen lung, care să acopere nevoile copiilor atât pe plan educațional, dar și social (conform organizației naționale Salvați Copiii).

Guvernul Dăncilă a emis Ordonanța de urgență nr. 51/2019


În 2019, Guvernul Dăncilă a emis Ordonanța de urgență nr. 51/2019, ordonanță care elimină transportul din sfera serviciilor publice, condamnând mii de elevi aflați în risc de excluziune socială la abandon școlar, lăsând operatorii de transport și consiliile județene să se bucure de reușita lor de a sfida legislația europeană – în speță Regulamentul European 1370/2007. Ion Ștefan a transmis consiliilor județene să pregătească contractele de atribuire în regim de urgență anunțând aplicarea Regulamentului 1370/2007, ca mai apoi operatorii de transport să reușească să vă manipuleze pentru a realiza o nouă Ordonanță de urgență, prin care vreți să prelungiți licențele operatorilor de transport până în 2021, fără vreun contract de serviciu public care să protejeze elevii pe care i-ați folosit. Am vorbit cu dumneavoastră și v-am explicat care sunt implicațiile acestei OUG, înainte să preluați mandatul ați promis tuturor cetățenilor că nu veți abuza de acest instrument, iar acum formulați ordonanțe de urgență pentru a proteja transportatorii, singura urgență fiind lipsa de asumare pe care a dovedit-o acest cabinet în rezolvarea problemelor reale ale elevilor.

"Ne-ați promis o Românie Educată"

Regulamentul 1370/2007, pe care vă lăudați că îl vreți aplicat, prevede exact pașii care trebuie realizați în cazul atribuirilor de urgență, fapt care demonstrează că scopul pentru care emiteți această ordonanță de urgență este

Da, v-ați folosit de imaginea noastră pentru că ne-ați promis o Românie Educată în care fiecare elev va avea acces la educație, iar acum, când am reușit să fim atât de aproape de a ne atinge obiectivul, ne distrugeți orice șansă la transport gratuit. Pentru că transportul gratuit trebuie prevăzut într-un contract de serviciu public, pe care dumneavoastră refuzați să îl impuneți consiliilor județene.

Dacă vă pasă de elevi, nu dați nicio ordonanță de urgență luni. Dacă vă pasă de elevi, rămâneți imun la interesele operatorilor de transport și ale baronilor locali. Dacă vă pasă de elevi, veți alege să vă predați mandatul, pentru că ați eșuat în a oferi elevilor din România altceva decât promisiuni goale, populiste”, este scrisoarea elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel