Eliminare supraacciză. Cu cât se ieftinesc carburanții. Sighiartău: Din ianuarie, vom avea un preț mult mai mic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Robert Sighiartău, secretar general al PNL, a vorbit despre prețurile carburanților, raportându-se la eliminarea supraaccizei. Cu cât ar putea să scadă prețurile carburanților și ce impact va avea asupra bugetului.

Astăzi, în Camera Deputaţilor, la Comisia de buget, s-a primit avizul pozitiv pentru eliminarea supraaccizei la carburanţi. Din calculul PNL, a reieşit că, dacă această supraacciză trece şi de plenul Camerei Deputaţilor, atunci, va fi o economie, la un plin, de 25 de lei.

"Este vorba de un proiect de lege depus de mine şi de colegii mei din PNL, care vizează două aspecte şi două măsuri: 1. de eliminare a supraaccizei la combustibil și 2. de eliminare a supraimpozitării contractelor part-time. Cu privire la eliminarea supraaccizei la combustibil, este vorba despre o măsură reparatorie. A fost introdusă de Guvernul Ponta, după care Guvernul PSD-Grindeanu a eliminat-o, apoi Guvernul Tudose a reintrodus-o. Este foarte clar că această măsură a dus la creşterea preţului combustibilului în piaţă, dar şi la alte efecte cum ar fi creşterea preţurilor la lanţul de produse, dar a generat şi o creştere a inflaţiei în România", a declarat Robert Sighiartău la Antena 3.

Rezervor de 60 de litri, economie de 25 de lei

"Dacă vă uitaţi, în medie, la autoturismele din România, cu tot cu rezervă, un rezervor are cam 65 de litri. Din ianuarie, vom avea un preţ mult mai mic la combustibil, faţă de cel pe care l-am avut înainte (...) În momentul în care supraacciza a fost eliminată, dacă vă uitaţi în istoric la anul 2017, preţul la combustibil a scăzut. Al doilea aspect: Guvernul Tudose, când a introdus supraacciza, ca să monitorizeze reţeaua de pretroliști, de distribuitori de petrol din România, să nu crească preţurile mai mult decât prevede supraacciza, a lucrat în colaborare cu Consiliul Concurenţei. Există un sistem de monitorizare a preţurilor la pompă din care Consiliul Concurenţei, statul român, Guvernul pot să monitorizeze preţurile (...) Din ianuarie, când va intra în vigoare legea, o să ne asigurăm că petroliştii nu vor menţine preţurile ca şi anul acesta", a mai spus secretarul general al PNL.

"Domnul ministru de Finanțe, Florin Cîțu a susţinut acest proiect şi când eram în opoziţie şi acum. Avem deja prevăzute toate măsurile, proiectarea bugetului de stat pentru anul 2020 cu eliminarea acestei supraaccize", a declarat Sighiartău.

Impactul eliminării supraaccizei asupra bugetului


"Impactul este de 3 miliarde de lei, imediat. Însă, în timp, având în vedere consumul care va creşte şi că marii transportatori vor lua în calcul să alimenteze din România, plus efectele pozitive privind consumul de combustibil în următoare perioadă, plus despovărarea agenţilor şi nu numai, a economiei din România, astea toate sunt argumente care vor fi în favoarea eliminării supraaccizei şi le veţi vedea în anul următor", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel