Elvețienii oferă gratuit bilete dus către o destinație europeană cerșetorilor români, cu condiția să nu se mai întoarcă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Elvețienii au găsit o soluție inedită de a scăpa de cerșetori. Le oferă gratuit bilete dus către o destinație europeană, cu condiția să nu se întoarcă.

Autoritățile din Basel vor să scape de cerșetorii străini de pe străzile orașului așa că au decis să le ofere gratuit bilete dus către o destinație europeană. Au o singură condiție pentru cei care își doresc vacanța gratuită: să nu se întoarcă în Elveția, potrivit The Local.

Serviciul de migrație de la Basel oferă vouchere de călătorie, precum și o donație de 20 de franci elvețieni, oricărei persoane fără adăpost care dorește să părăsească țara. Acest voucher de călătorie acoperă o călătorie cu trenul către orice destinație europeană. Pentru cei care trăiesc prea departe pentru a merge cu trenul, de exemplu România, de unde provin mulți cerșetori, autoritățile achiziționează un bilet de avion pentru aproximativ 60 de franci - prețul pentru zborul de la Basel la București.

„Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveția. Dacă vor fi găsiți din nou aici, riscă să fie expulzați din țara noastră.”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție din Basel.

Până acum, zeci de cerșetori ar fi acceptat oferta autorităților. Cei mai mulți sunt din România, dar şi câţiva unguri, polonezi şi bulgari.

Amendarea cerșetorilor

Soluția propusă de autoritățile din Basel pare mai inovatoare decât cea practicată de autoritățile de la Geneva, care au amendat o femeie cu 500 de franci pentru încălcarea legii anti-cerșetorie, iar apoi au reținut-o pentru că nu putea plăti.

Incidentul datează din 2014,  dar a fost intens discutat și în ianuarie 2021, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că pedepsele împotriva femeii sunt disproporționate.

Instanța a constatat că românca avea „dreptul, care este inerent demnității umane, de a-și exprima suferința și de a încerca să-și satisfacă nevoile cerșind".

"Geneva a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează protecția vieții private și de familie.", a spus instanța, obligând autoritățile să plătească femeii 922 de euro daune morale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel