Epidemie coronavirus. FMI, anunț despre economia mondială
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Epidemia de coronavirus a perturbat creşterea economică în China iar o răspândire în alte ţări ar putea deraia revenirea 'foarte fragilă' care este prognozată pentru economia mondială în 2020, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI), informează Reuters.

Într-un document pregătit pentru reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, FMI a menţionat mai multe riscuri cu care se confruntă economia mondială, printre care şi o propagare rapidă a epidemiei de coronavirus precum şi o relansare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 se vor întâlni la Riad, Arabia Saudită, la finele acestei săptămâni, pe fondul incertitudinilor cu privire la impactul coronavirusului COVID-19. FMI a subliniat că îşi menţine prognozele din luna ianuarie, potrivit cărora în acest an economia mondială va înregistra un avans de 3,3%, după o creştere de 2,9% în 2019. Prognozele din luna ianuarie au fost revizuite în jos cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu prognozele anterioare, din luna octombrie 2019.

Cu toate acestea, FMI a subliniat că revenirea va fi una modestă iar riscurile rămân orientate în jos. 'Revenirea ar putea fi pusă în pericol de o creştere semnificativă a primelor de risc, declanşată de exemplu de o re-escaladare a tensiunilor comerciale, sau o nouă răspândire a coronavirusului', avertizează instituţia financiară internaţională. Anterior, postul public de televiziune din China a difuzat o declaraţie a preşedintelui Xi Jinping potrivit căruia, în pofida epidemiei de coronavirus, China îşi poate atinge ţinte de creştere pentru 2020. În schimb, FMI este septic că acest lucru este posibil.

'Coronavirusul, o tragedie umană, perturbă activitatea economică în China pe măsură ce producţia a fost oprită iar mobilitatea în regiunile afectate a fost limitată', susţine FMI. 'Efecte secundare în alte ţări sunt posibile, de exemplu prin turism, lanţurile de aprovizionare şi efectele asupra preţurilor materiilor prime', adaugă Fondul.

Instituţia financiară precizează că impactul virusului este în desfăşurare şi, deşi scenariul actual prevede o ţinere rapidă sub control a virusului şi o relansare la finele anului, impactul epidemiei ar putea fi mai mare şi de durată. 'O epidemie mai gravă şi mai îndelungată sau menţinerea incertitudinilor cu privire la răspândire ar putea intensifica întreruperile în lanţurile de aprovizionare şi ar afecta mai grav încrederea, ceea ce ar face impactul global mai sever', susţine Fondul.

Atacurile cibernetice, escaladarea tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu sau încetarea negocierilor comerciale între China şi SUA ar putea de asemenea să afecteze relansarea pe termen scurt a economiei globale. Fondul a cerut decidenţilor să menţină sprjinul fiscal şi monetar. Nivelul redus al inflaţiei cere ca politica monetară să rămână una relaxată în majoritatea economiilor, apreciază FMI, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel