Erdogan, solicitare către Europa în contextul conflictului din Libia
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Recep Erdogan
Recep Erdogan
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a făcut un apel către țările din Europa. Mesajul vine în contextul conflictului din Libia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Europei ca, dacă vrea să pună capăt conflictului din Libia, să sprijine acţiunile ţării sale în această ţară nord-africană, unde Ankara furnizează sprijin armat şefului Guvernului de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU, informează sâmbătă Reuters, scrie Agerpres. 

Remarci înaintea summitului de la Berlin

Erdogan a făcut aceste remarci într-un editorial publicat sâmbătă pe site-ul publicaţiei Politico, înaintea summitului de duminică de la Berlin, care are ca obiectiv stabilizarea Libiei.

La reuniune, Germania şi ONU vor face presiuni asupra taberelor rivale din Libia să fie de acord cu un armistiţiu şi cu instalarea unui mecanism de monitorizare ca primi paşi în direcţia păcii, potrivit mai multor diplomaţi şi unui proiect de declaraţie.

Turcia sprijină guvernul din Tripoli 

Turcia sprijină guvernul din Tripoli condus de Fayez al-Serraj şi îl descrie pe mareşalul Khalifa Haftar - susţinut în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite - drept un conspirator.

"Ţinând cont de faptul că Europa este mai puţin interesată să acorde sprijin militar în Libia, alegerea evidentă este să coopereze cu Turcia, care a promis deja asistenţă militară. Vom pregăti forţele de securitate din Libia şi le vom ajuta să lupte împotriva terorismului, a traficului de persoane şi a altor ameninţări serioase împotriva securităţii internaţionale", a scris Erdogan.

Preşedintele Turciei a mai apreciat că, dacă guvernul legitim al Libiei va cădea, grupări militante islamiste precum Stat Islamic şi Al Qaida "vor găsi teren fertil pentru a se repune pe picioare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel