Escaladează conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Au fost atacați civilii
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan a escaladat din cauza unei regiuni disputate. Așezările civile au fost atacate.

Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a atacat așezările civile din Nagorno-Karabakh, regiune care este recunoscută internațional ca parte a Azerbaidjanului însă este controlată de forțele armene, inclusiv orașul principal Stepanakert. Ministerul Apărării din Armenia a declarat că forțele sale au doborât două elicoptere azere și trei drone, ca răspuns la un atac despre care a spus că a început în dimineața zilei de duminică, 27 septembrie și care a vizat așezările civile.

Ce au spus reprezentanții Azerbaidjanului?

Ministerul apărării din Azerbaidjan a declarat că a lansat o „contraofensivă pentru suprimarea activității de luptă a Armeniei și asigurarea siguranței populației”, folosind tancuri, rachete de artilerie, aviație de luptă și drone. Ministerul a declarat că un elicopter azer a fost doborât. "Există rapoarte despre morți și răniți printre civili și militari", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției azere, Hikmet Hajiyev.

Armenii etnici din regiune și-au declarat independența în timpul unui conflict care a izbucnit în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Deși s-a admis o încetare a focului, Azerbaidjanul și Armenia se acuză frecvent de atacuri în regiunea Nagorno-Karabakh și de-a lungul frontierei separate Azerbaidjan-Armenia.

Rusia se implică în conflict

Rusia a solicitat duminică încetarea imediată a focului și începerea discuțiilor: "Solicităm părților să oprească imediat focul și să înceapă discuțiile pentru stabilizarea situației", a spus ministerul rus de externe, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel