Eugen Cojoacă: Ce ar trebui să știe funcționarii din instituțiile publice pentru a evita erorile din achiziții
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
job
job
Într-un interviu pentru DC News, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Eugen Cojoacă, ne-a spus ce ar trebui să știe funcționarii din instituțiile publice pentru a evita erorile din achiziții.

”Am constatat că cei mai mulți funcționari nu cunosc legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, în sensul că nu se documentează suficient asupra legislației sau nu o interpretează adecvat. Din păcate, nu de fiecare dată avem de-a face cu erori comise din neștiință. În mass media au apărut informații cu privire la cazuri ale unor funcționari suspecți de corupție. Un exemplul este situația șefului de la Direcția de verificări pentru regiunea Centru (Brașov) din cadrul ANAP, care în momentul de față este anchetat de organele abilitate. Au fost semnalate și alte cazuri, inclusiv al unui director general din ANAP care a plecat la Autoritatea de Audit și asupra căruia sunt suspiciuni de nespectare a legii. Totuși, consider că nu este oportun să fac acuzații cu privire la aceste cazuri, vom lasă organele de anchetă și instanțele să-și facă treaba”, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Eugen Cojoacă, pentru DC News.

Rugat să dea exemple concrete de lucruri care trebuie schimbate în procedura de achizitii publice, Eugen Cojoacă ne-a zis:


”Deja am reușit să operăm câteva modificări importante pentru simplificarea și digitalizarea sistemului de achiziții publice. Ca să vă dau un exemplu concret, prin intermediul OUG nr. 23/2020, am simplificat modalitalitea de realizare a controlului ex-ante. Reprezintă momentul T-0 pentru termenele de verificare a documentațiilor de atribuire transmise în SEAP acestea urmând a fi reduse la 10 zile lucrătoare, anterior durata medie de verificare ajungând până la 70 de zile lucrătoare.


Mai mult, am reușit să facem primii pași în digitalizarea procesului de achiziții publice. De acum înainte personalul ANAP cu atribuții de verificare ex-ante, care anterior nu aveau acces în SEAP, va putea emite avize conforme prin intermediul platformei SEAP, utilizând exclusiv semnătura electronică, astfel încât nu vor mai exista întreruperi cauzate de interacțiunea umană dintre angajații ANAP și membrii comisiei de evaluare.


Un beneficiu major adus de modificarea legislativă este și introducerea unor termene obligatorii pentru evaluarea ofertelor de către comisiile de evaluare. Astfel, pentru procedurile de achiziții publice cu o complexitate redusă s-a stabilit un termen de evaluare de până la 20 de zile lucrătoare, iar pentru cele cu o complexitate ridicată fiind stabilit un termen de 60 de zile. În cazul în care membrii comisiei de evaluare nu respectă aceste termene, sunt introduse sancțiuni pecuniare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel