Europalia 2019: Proiectul de artă contemporană "Urs Geest" - la galeria CIAP din Hasselt, Belgia
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Proiectul de artă contemporană "Urs Geest", al artiştilor Casper Fitzhue (România) şi Bart van Dijck (Belgia), care constă într-o instalaţie şi un performance, va fi prezentat în perioada 6 octombrie - 12 decembrie în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia 2019.

Potrivit unui comunicat al ICR transmis, vineri, AGERPRES, vernisajul va avea loc pe 5 octombrie la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt, Belgia, unde vizitatorul va urma un traseu "dinspre lumea reală către una transcendentală", inspirat de o călătorie a celor doi în România şi de participarea la Jocul Ursului alături de colindători români.

Mai multe săli ale galeriei vor fi amenajate astfel încât să semnifice somnul, hibernarea şi trezirea, iar un film documentar va expune aventura celor doi artişti.

"Casper Fitzhue şi Bart van Dijck sunt doi artişti care prin creativitatea şi spiritul lor inovator au creat conceptul pentru Urs Geest, o expoziţie interactivă, care va oferi publicului belgian un portal spre tradiţia Jocului Ursului, prin implicarea vizitatorilor în fiecare aspect care ţine de spiritualitatea poporului român. (...) Mesajul lor va fi transpus într-o experienţă senzorială a sunetului, imaginii, gustului şi mirosului, pe care cei doi le vor reproduce prin propriile creaţii sculpturale, fotografice, video şi relaţionale, astfel încât publicul să pătrundă în dimensiunea lor creativă, care propune reapropierea oamenilor prin legături directe, neintermediate de canalele moderne de comunicare", a declarat Alexandru Gligor, ICR, coordonatorul proiectului, citat în comunicat.

Expoziţia, curatoriată de Louise Osieka, va fi precedată de un performance al artiştilor, care vor interacţiona cu localnicii din oraşul belgian Hasselt, invitându-i la eveniment şi oferindu-le o băutură numit jenever, un fel de ţuică, fabricată în ediţie limitată special pentru acest proiect, dintr-o ploscă pe care ei au confecţionat-o special, plecând de la modele tradiţionale româneşti de vase din lut care se folosesc în unele zone din România. Băutura este infuzată cu rădăcini şi plante pe care ursul le consumă când se trezeşte din hibernare, a explicat Casper Fitzhue.

Casper Fitzhue (născut în 1990, la Bucureşti) este un artist de origine română, interesat îndeosebi de comunicare şi mediatizare, în strânsă legătură cu arta şi designul. Bart van Dijck (născut în 1974, la Bonheiden) este unul dintre cei mai bine cotaţi artişti belgieni ai momentului şi totodată profesor de sculptură la Academia Regală de Arte Frumoase din Antwerp, potrivit ICR.

România este ţară invitată la Europalia, unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de artă, manifestare culturală de mare amploare organizată sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. ICR este coordonatorul ediţiei din acest an a evenimentului, implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de Europalia International, organizatorul manifestării. Festivalul cuprinde evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel