UPDATE: Precizările IGPR, după informația că niciun poliţist nu a promovat selecţia pentru educaţie fizică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Imagine de fsHH de la Pixabay
Imagine de fsHH de la Pixabay
Sindicaliştii Europol acuză că şefii IPJ-urilor promovează oameni fără competenţe. 

Sindicatul Europol anunţă că niciun poliţist nu a promovat selecţia pentru educaţie fizică şi autoapărare. Potrivit Europol, la nivelul inspectoratelor județene de poliție se fac numeroase „combinaţii” cu privire la numirile în diferite posturi: „Nominalizarea se face pe pile”.

„Cu toate că am atras atenţia în mai multe rânduri asupra combinaţiilor care se fac la nivelul IPJ-urilor, prin nominalizarea unor pile şi apropiaţi ai inspectorilor şefi, majoritatea lor au continuat să promoveze oameni pe care îi recomandă doar vocea şi talentul. Mai mult, într-o ultimă încercare de a-i determina pe inspectorii şefi să acţioneze cu obiectivitate şi să înţeleagă rolul esenţial pe care aceşti instructori îl vor avea la nivelul instituţiei pe componenta de pregătire profesională, Benone Matei, inspectorul general, a convocat o întâlnire în sistem videoconferinţă, pe parcursul căreia a nominalizat mai multe IPJ-uri unde a găsit cazuri de persoane propuse care aveau ca pregătire cursuri de yoga, de sociologie sau care erau nominalizaţi ca instructori de conducere defensivă pentru simplul fapt că erau ofiţeri la serviciul rutier”, susţine Europol.

„Fără să mai fie nevoie de alte comentarii, în urma probelor la care au fost supuşi, probe care reprezentau viitorul activităţii lor de instruire pe care ar fi trebuit să o realizeze, la nivelul celor 41 de judeţe avem următoarele rezultate: Conducere defensivă – doar 6 poliţişti au promovat probele. De precizat că ofiţerul de la serviciul rutier Constanţa a picat cu brio, iar ceilalţi 3 agenţi care deţineau atestat nici măcar nu au fost întrebaţi dacă vor să îndeplinească atribuţiile acestei funcţii. Instrucţia tragerii – doar 2 poliţişti au promovat probele; Educaţie fizică şi autoapărare – zero poliţişti au promovat probele; Tactică poliţienească – doar 9 poliţişti au promovat probele”, susţin sindicaliştii Europol.

„În continuare, cel mai probabil, posturile rămase vacante vor fi scoase la concurs din sursă externă, cu toate că avem în sistem agenți de poliție care au rezultate de excepție obținute la nivelul unor competiții internaționale. Niciunul dintre aceștia însă nu a fost întrebat de sănătate și se pare că nici pe viitor se dorește promovarea acestor colegi”, a mai transmis Europol.

UPDATE: IGPR intervine

IGPR transmite, după ce Europol a reclamat „pile” și promovarea unor persoane fără competențe la inspectoratele de poliție, că la selecţia pentru educaţie fizică nu a trecut niciun polițist din 10, însă au existat alte probe la care polițiștii au promovat.

Inspectoratul General al Poliției Române transmite că s-au desfășurat mai multe etape de ocupare a locurilor de instructori, pentru toate subunitățile.

Una dintre aceste etape s-a desfășurat la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” - Câmpina și a vizat parcurgerea a 4 probe: pregătire sportivă și autoapărare, tragere cu armamentul din dotare, conducere autovehicul în regim prioritar și tactică.

La specializarea tactică, din 27 de polițiști au fost avizați 10, la instrucția tragerii din 21 de polițiști au fost avizați 2, la pregătire fizică și autoapărare au participat 10 polițiști și niciunul nu a fost avizat, iar la conducere auto în regim defensiv, din 16 polițiști au fost avizați 8.

„În total, dintre 74 de polițiști care doreau să ocupe locurile de instructori, în Poliția Română, au fost avizați 20. Facem precizarea că aceste probe au avut drept scop identificarea polițiștilor care cunosc subiectul specializării și au abilități didactice de a transmite mai departe aceste capacități. Informația conform căreia niciun polițist din Poliția Română nu a trecut probele fizice, este una falsă. Cifrele care circulă în spațiul public reprezintă rezultatele primei zile de verificări pentru avizare și se referă doar la cei 10 polițiști care au participat la această etapă de selecție, nu la tot personalul Poliției Române”, transmite IGPR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel