Expoziție de artă: ”Zi de piață în Aiud”
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
La Galeria de Artă Contemporană “Inter-Art” Aiud a avut loc ieri vernisajul expoziţiei de artă semnată de María Gloria Andrade din Ecuador, cu titlul: ”Zi de piață în Aiud”, proiect organizat în cadrul Taberei Internaţionale de Artă Plastică “Inter-Art”, Aiud - 2019, ediţia a XXIV-a.

Alături de artiștii participanți la tabăra internațională, de publicul aiudean iubitor de artă de bună calitate, au participat la eveniment: Oana Badea, primarul municipiului, dr.Bogdan Popa, managerul spitalului aiudean (care a primit din partea artistei ecuadoriene o donație cu lucrări pentru instituția sanitară). María Gloria Andrade a donat un set de lucrări și Fundației Inter-Art Aiud, artistului Ștefan Balog, conducătorul taberei aiudene.

În prezentarea sa Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundaţiei “Inter-Art” arăta că: María Gloria Andrade s-a născut și crescut în Ecuador, a studiat Arte Frumoase la Facultatea de Artă a Universidad Central del Ecuador din Quito, Școala de Artă Saint Martin din Londra (Anglia) și Institutul de Artă din Chicago (SUA). Într-un poetic fragment autobiografic artista ecuadoriană mărturisea: “Am avut privilegiul de a mă fi născut și crescut în Ecuador și, în egală măsură, de a trăi mulți ani în Spania și în alte șase țări din America de Nord și de Sud și în Europa. Experiențele mele de viață au fost foarte variate. M-au făcut cine sunt și sunt reflectate în munca mea. Sunt ghidată de o căutare a integrității ca persoană și ca artist, ceea ce înseamnă pentru mine conștiința unității, faptul că toți suntem părți integrante ale unei planete: oameni, animale și lume fizică și că depindem fiecare una de alta pentru supraviețuire și bunăstare.

Mă ocup de fiecare operă de artă ca și cum aș porni într-o aventură. Fiecare lucrare este diferită. Uneori sarcina implică un proces lung, alteori este scurt și rapid. Rezultatele sunt aproape întotdeauna necunoscute până la finalizarea lucrărilor. Întotdeauna apar noi provocări dar încep mereu cu pasiune iar materialul este aliatul meu în călătoria descoperirii. Uneori mă simt satisfăcută de rezultate și alteori nu; dar, există întotdeauna un capitol nou. Mă interesează poveștile care inspiră și ajung la inimă. Îmi propun să produc lucrări distractive, jucăușe și înălțătoare, care pot încuraja noi conexiuni...

Realizarea artei este un mod de a uni și traduce fragmente de memorie, gânduri și sentimente și de a le exprima într-un mod care mă readuce în centrul meu, oferind o viață mai bogată, mai interesantă. Este răspunsul meu și modul meu de a lua măsuri la aceste probleme care mă deranjează, mă mișcă și mă interesează.

Creez opere de artă pentru că mă creează. Le împărtășesc pentru că vreau să comunic și cu ceilalți.”

Curatorul expoziției este Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei “Inter-Art” Aiud.

În cuvântul său de prezentare Anca Sas, masterand la Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca, preciza că: “Expoziţia tratează o problematică extrem de vie și importantă, problema celor două lumi care cer a fi reunite. Lumea artei și lumea normală au fost drastic îndepărtate și separate începând din avangardă. Ceea ce e trist este că după ce perioada de avangardă s-a încheiat, societatea nu a mai reînvăţat să privească arta. E o problemă reală care în tablourile din această expoziţie, pentru un scurt timp, a fost rezolvată. Gloria a reușit să unească aceste două lumi și să ne arate ce bine se poate simţi un om în faţa unui tablou care a fost făcut pentru oameni cu o eleganţă artistică înaltă…”

Expoziția este organizată de: Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria - Consiliul Local Aiud. Parteneri: Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României, Institutul Cultural Român, arată organizatorii într-un comunicat.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel