Facilităţi pentru credite. CCR, decizie de ultimă oră
Autor: Rodica Mitu pe 15 iul, 15:15 | Justiție

Judecătorii Curții Constituționale au admis obiecția de neconstutiționalitate formulată de Grupul palamentar PNL și au constatat că Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi IFN anumitor debitori este neconstituțională.

Curtea, cu unanimitate de voturi, a constatat că legea respectivă este contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituție.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

În luna aprilie, deputații au aprobat, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Actul normativ prevede suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus. Liberalii au atacat proiectul la Curtea Constituțională, notează Mediafax.

Te-ar putea interesa și ....
Justiție Vezi toate articolele
Crossuri parteneri