Factor DETERMINANT în ceea ce priveşte cancerul. Prof.dr. Mircea Ivan: Progresul în supravieţuire nu a avut de-a face cu biologia moleculară, ci cu politicile de sănătate
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto ilustrativ. Sursa: Anna Tarazevich - Pexels
Foto ilustrativ. Sursa: Anna Tarazevich - Pexels
Prof. dr Mircea Ivan, profesor la Universitatea Indiana din Indianapolis, SUA, a vorbit despre cât de importantă este detectarea precoce a cancerului. 

"Când vorbim de cancer, vorbim de fapt de sute şi mii de entităţi diferite. Depinde de tipul de cancer... Într-adevăr, dacă vă uitaţi numai la cifre, vedeţi că mortalitatea la cancer în Statele Unite scade cam cu 1% pe an. Şi în ultimii 10-15 ani, s-a ajuns la un nivel foarte bun al înţelegerii mecanismelor moleculare ale cancerului. Problema este ce faci o dată ce le cunoşti. (...)

De multe ori, progresul în supravieţuire nu a avut de-a face cu biologia moleculară, ci cu politicile de sănătate. De exemplu, în cancerul de sân, progresul cel mai mare a fost datorat detecţiei precoce a tumorilor, ca şi în cancerul colo-rectal. De foarte multe ori sunt situaţii în care detectarea precoce este absolut critică. Vedem că tumorile pentru care nu avem modalităţi de detectare precoce sunt cele în care progresul a fost cel mai scăzut", a declarat, la emisiunea "Academia de Sănătate", prof.dr. Mircea Ivan.

Citeşte şi: Dr Mircea Ivan: Povestea descoperirii care a luat Nobel pentru Medicină în 2019, la Academia de Sănătate

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel