Site-ul condus de Sabin Orcan, acuzat de FAKE NEWS. MApN: 'Informații false' și 'manipulare'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
MApN acuză informații false și manipulare în ceea ce privește anumite „dezvăluiri” apărute în presa din România.

Este vorba mai exact de revista Newsweek, condusă de Sabin Orcan. Publicația în cauză a anunțat în exclusivitate săptămâna trecută că la Bruxelles, „Comisia Europeană a demarat o nouă procedură pilot împotriva României prin care investighează controversata afacere a blindatelor Piranha V”. 

Articolul, care prezintă și documente, precizează că  „afacere care ar putea să genereze o nouă procedură de infringement împotriva României” iar Comisia Europeană „controlează cum s-a făcut cooperarea industrială” în procesul de înzestrare.

Doar că MApN, pe platforma InfoRADAR, o platformă lansată recent de MApN pentru combaterea știrilor false, vine cu precizări sub titlul „Informaţii false referitoare la "acuzaţii" la adresa României formulate de Comisia Europeană în conexiune cu contractul de achiziţie a blindatelor Piranha V”.

MApN, acuze de manipulare

Fără să numească publicația în cauză, MApN transmite „cu privire la speculaţiile de presă referitoare la o aşa-zisă acuzaţie care ar fi fost formulată de Comisia Europeană la adresa României faţă de legalitatea contractului de achiziţie a blindatelor Piranha V, precizăm că acestea reprezintă o deformare a realităţii şi o formă de manipulare a unor aspecte uzuale ce ţin de cooperarea administrativă, de dialogul sistematic dintre Comisia Europeană şi statele membre UE privind aplicarea dreptului Uniunii”, precizează MApN.

MApN precizează că „acest dialog nu urmăreşte să genereze situaţii litigioase, ci dimpotrivă, să le prevină, inclusiv prin clarificări, prin măsuri şi direcţii de acţiune agreate de administraţiile naţionale şi de instituţia UE”.

„Pentru a dialoga cu respectivele administraţii, Comisia Europeană utilizează instrumente specifice, unul dintre acestea fiind mecanismul EU Pilot. Respectivul instrument (care funcţionează ca o platformă electronică, având un caracter informal) a fost dezvoltat de instituţia UE încă din anul 2010, fiind destinat tuturor statelor membre UE”, se mai arată pe InfoRADAR.

Solicitarea instituțiilor europene nu are caracter contencios și nu reprezintă o procedură de infringement

MApN subliniază că în solicitarea transmisă autorităților române de Direcția Generală Indistria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene nu reprezintă o procedura de infringement în etapa precontencioasă și nu are caracter contencios.

„Solicitarea de informaţii transmisă autorităţilor române de Direcţia Generală Industria Apărării şi Spaţiu a Comisiei Europene, prin intermediul platformei EU Pilot, nu are, aşadar, un caracter contencios şi nu reprezintă o procedură de infringement în etapa precontencioasă. În respectiva solicitare Comisia nu formulează concluzii sau acuze privind eventuale ilegalităţi

În acest context, subliniem faptul că respectiva solicitare este un document al Comisiei Europene deţinut de autorităţile române. Pe cale de consecinţă, accesul la respectivul document este reglementat de Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului şi ale Comisiei (în special, articolul 5)”, transmite MApN.

„Potrivit unei jurisprudenţe constante a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în cazul schimbului de documente între Comisia Europeană şi un stat membru UE prin intermediul platformei EU Pilot se aplică o prezumţie generală de confidenţialitate (de exemplu, hotărârea în cauza C-57/16 P, ClientEarth împotriva Comisiei Europene, punctul 81, dar şi jurisprudenţa relevanţă menţionată la respectivul punct).

Autorităţile române competente vor transmite răspunsul lor la solicitarea Comisiei Europene, în termenul indicat de instituţia UE”, conchide ministerul, prin intermediul InfoRADAR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel