Urmărește emisiunea live
Familia unui bărbat mort de COVID-19 a dat în judecată stațiunea unde acesta s-a infectat și cere daune de 100.000 de euro
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Familia unui bărbat mort de COVID-19 a dat în judecată stațiunea unde acesta s-a infectat și cere daune de 100.000 de euro   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Familia unui bărbat mort de COVID-19 a dat în judecată stațiunea unde acesta s-a infectat și cere daune de 100.000 de euro / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O stațiune din Austria a fost dată în judecată.

Stațiunea de schi Ischgl a fost dată în judecată de familia unui bărbat mort de coronavirus. Primul proces civil începe vineri, într-o instanță din Viena, ca urmare a focarului de coronavirus din martie 2020, unde mii de oameni din 45 de țări susțin că s-au infectat.

Cazul este primul dintre cele 15 procese intentate de reclamanții din Austria și Germania, acuzând autoritățile că nu au răspuns suficient de repede la focarele Covid-19 din Ischgl și alte stațiuni din provincia Tirol. Procesul e intentat de familia lui Hannes Schopf, în vârstă de 72 de ani, care a murit după ce a contractat virusul la Ischgl.

Avocatul Alexander Klauser, care acționează pentru familia Schopf și organizația de consumatori VSV, ajutându-i pe aceștia și pe alții să-și aducă dosarele în instanță, a declarat că deficiențele oficiale au permis ca stațiunea Ischgl și zona înconjurătoare să devină un focar puternic de coronavirus.

El a vorbit despre un raport din octombrie anul trecut al unei comisii independente de experți, care a constatat că oficialii locali au „reacționat prea târziu” și au făcut „greșeli de calcul grave” atunci când au fost alertați de Islanda, la 5 martie, că mai mulți dintre cetățenii săi au fost testați pozitiv la întoarcerea acasă. Oficialii locali „au avut cel puțin 48 de ore să reacționeze” după avertisment, a declarat Klauser pentru AFP.

De asemenea, nu au vrut să prevină venirea mai multor turiști în stațiune în acel weekend și guvernul regional a pus la îndoială dacă turiștii islandezi au fost infectați în Ischgl, a spus el.

Ce spune familia decedatului

Potrivit văduvei lui Schopf, jurnalistul pensionar, schir, a contractat virusul în timpul evacuării panicate cu autobuzul, înghesuit cu alți turiști care strănutau și tușeau timp de trei ore.

Familia Schopf acționează acum în judecată Republica Austria pentru 100.000 de euro (120.000 de dolari) pentru moartea sa.

Într-un interviu acordat AFP la începutul acestui an, Sieglinde Schopf, soția decedatului, a spus că „întreaga ei lume s-a spart în bucăți”.

„Nu mă pot ierta pe mine însămi, pentru că, în cele din urmă, l-am trimis la moarte”, întrucât ea îl încurajase să meargă în vacanță la schi.

Pe lângă cele 15 procese, alte 30 de persoane au prezentat cereri de despăgubire guvernului austriac, potrivit lui Klauser.

Din cele 6.000 de persoane care susțin că au contractat virusul în Ischgl și în zona înconjurătoare, 5% suferă și acum de reacții ca urmare a infectării, inclusiv dureri de cap, tulburări de somn și dificultăți de respirație, a declarat asociația VSV. În total, au murit 32 de persoane, scrie France24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel