Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii: ”Violeta Alexandru, gravă EROARE”. Mesaj dur despre Casele de Pensii
Autor: Irina Constantin pe 16 noi 2019 / 15:06 | Guvern

Violeta Alexandru, ministrul Muncii Foto AGERPRES

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii atrage atenția unei grave erori comise de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. 

”Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii atrage atenția că actualul ministru al Muncii se află într-o gravă eroare prin faptul că face confuzie cu privire la termenul de stabilire/emitere a deciziilor noi de pensionare și termenul de punere în plată a acestor drepturi noi, prin afirmația că s-a depășit termenul de 45 de zile.

Potrivit dispozițiilor art.106 alin.(1) din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii: "(1)Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii."

Angajații caselor de pensii respectă dispozițiile legii prin încadrarea în acest termen, ba mai mult, în majoritatea cazurilor deciziile dosarelor noi de pensii sunt emise sub acest termen reglementat de lege.

În cazurile rare în care termenul de 45 de zile nu este respectat, situația poate fi generată de cauze obiective și anume: documentația necesară finalizării dosarului nou de pensie este incompletă, perioade de muncă neclare, perioade de muncă în străinătate etc.

Precizăm doamnei ministru că în structurile teritoriale, în speță Casele Județene de Pensii, atribuțiile de conducere sunt exercitate prin directori executivi și nu prin președinți. Casa Națională de Pensii Publice, într-adevăr este condusă de președinte împreună cu Consiliul de Administrație, iar dacă acesta se află în concediu (de odihnă, incapacitate temporară de muncă etc.) în imposibilitatea de a presta activitate, asta nu înseamnă că funcționarea Caselor Județene de Pensii este întreruptă și că pensionarii nu-și vor mai primi drepturile bănești la timp (a se vedea afirmațiile prim-ministrului, domnul Ludovic Orban în intervenția de la emisiunea din 13 noiembrie la postul de televiziune Digi24).

Legat de afirmația doamnei ministru Violeta Alexandru după vizita făcută la Casa de Pensii a sectorului 6: "am găsit acolo un munte de justificări, o groază de scuze și mi-am dat seama cât de puțin este responsabil funcționarul nostru în fața unor sarcini pe care le primește", îi transmitem doamnei ministru, că personalul este INSUFICIENT și nu INEFICIENT, că nu pasăm responsabilitățile, și că respectăm procedurile de lucru în activitatea extrem de complexă și laborioasă.

Pe fondul unui deficit acut de personal, în urma măsurilor adoptate în anul 2010, a unor investiții ineficiente din zona software&hardware, a unor condiții de muncă neadecvate s-a ajuns să ne confruntăm cu dificultățile de care suntem acuzați.

Îi mai reamintim totodată că Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii a avut 47 de modificări într-un interval de 9 ani, modificări care au fost puse în aplicare cu același personal subdimensionat, care, în ciuda tuturor dificultăților, a făcut mari eforturi pentru ca beneficiarii să primească drepturile la timp.

Anul 2019 pentru sistemul de pensii a venit cu aplicarea dispozițiilor Legii nr.221/2018 și pe lângă activitatea curentă, au trebuit recalculate aproximativ 100.000 de dosare într-un interval de doar 6 luni." se arată în comunicatul Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii. 

Te-ar putea interesa și ....
Guvern Vezi toate articolele
Crossuri parteneri