Fenomen atipic în timpul iernii. Meteorolog: Este total anormal
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Grindina a căzut, marți, într-o localitate din județul Mehedinți, spre uimirea localnicilor, care spun că nu au mai întâlnit un astfel de fenomen în timpul iernii.

Localnicii din satul Colibaşi, situat în apropiere de Drobeta-Turnu Severin, au fost surprinși marți de grindina care a căzut gospodăriile şi în grădinile lor.

Potrivit primarului comunei Malovăţ, în zonă a început să plouă, iar apa s-a transformat, în scurt timp, în bucăţi de gheaţă.  

„Eu am plecat din satul Colibaşi, iar atunci ploua. Apoi m-au sunat oamenii şi mi-au spus că a bătut grindina. De când sunt eu, şi am întrebat şi bătrânii, nimeni nu a mai văzut grindină în februarie. N-am avut deloc zăpadă până acum. Să vedem dacă pomii vor fi afectaţi de gheaţa asta", a declarat, pentru Mediafax, Ion Michescu, primarul comunei Malovăţ.

Potrivit localnicilor, grindina a durat câteva minute, apoi a început din nou să plouă.

Meteorologii susțin că grindina este un fenomen specific verii.

„Pentru această perioadă a iernii este total anormal să avem un asemenea fenomen, cădere de grindină. Dar, datorită schimbării condiţiilor meteorologice din această perioadă şi mai ales datorită faptului că în zona respectivă s-au produs diferite schimbări ale curenţilor de aer a rezultat acest fenomen de grindină. (...) Grindina, în general, este specifică lunilor de vară, atunci când au loc anumite modificări în circulaţia curenţilor de aer. La interferenţa dintre un curent cald cu un curent rece se formează o mare masă de vapori care se transformă în bucăţi de gheaţă", a declarat, pentru sursa citată, Viorel Vătămanu, agrometeorolog la Centrul Regional de Meteorologie Oltenia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel