Ficatul gras, cauze și simptome. Ce boli grave produce
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Ficatul gras, dacă nu este tratat la timp, poate duce la multe complicații de sănătate.

Bolile datorate ficatului gras sunt numeroase. Conform statisticilor, aproximativ 25% dintre oamenii din întreaga lume suferă de această afecțiune. Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt legate de acesta. Trebuie menționat că dacă ficatul gras și afecțiunile de sănătate asociate nu sunt abordate, atunci poate duce la boli hepatice grave. Ficatul este considerat gras atunci când ai mai mult de 5% grăsimi ca parte a acestuia.

Multe afecțiuni legate de ficatul gras se încadrează într-o categorie numită boală hepatică non-alcoolică (NAFLD). Ficatul gras non-alcoolic duce adesea la o afecțiune cunoscută sub numele de steatohepatită non-alcoolică sau NASH. Și același lucru duce la deteriorarea celulelor hepatice și poate fi fatal. Este destul de dificil de știut dacă ficatul gras conduce NASH, care la rândul său poate duce la ciroză și cancer. NAFLD, din păcate, crește, de asemenea, șansele altor probleme precum boli de inimă, diabet și boli de rinichi, notează Pinkvilla.

Cauzele ficatului gras

Obezitate, exces de grăsime (viscerală), rezistență la insulină, aport prea mare de carbohidrați rafinați, consum prea mare de băuturi zaharoase și intestin iritabil sau deteriorat.

Simptomele ficatului gras

Oboseală

Slăbiciune

Durere ușoară sau senzația de plenitudine în zona abdominală dreaptă sau centrală

Niveluri mai mari de insulină

Niveluri mai mari de trigliceride

Pierderea poftei de mâncare (dacă este NASH)

Greață (dacă este NASH)

Galbenirea ochilor (dacă este NASH)

Durere de stomac (dacă este NASH)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel