Urmărește emisiunea live
Filarmonica Transilvania, precizări după zvonurile îmbolnăvirii muzicienilor săi cu coronavirus
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Virus
Virus
Filarmonica de Stat ”Transilvania” face o serie de precizări după apariţia unor informaţii potrivit cărora muzicienii ar fi fost infectaţi cu coronavirus.

Filarmonica de Stat ”Transilvania” infirmă atât zvonurile că muzicienii săi ar fi călătorit în China în cadrul unui turneu cât și afirmațiile că ar fi posibili purtători ai coronavirusului, arată un comunicat remis Mediafax.

”În ultimele zile, au apărut prin presă fel de fel de informații, care au răspândit zvonuri legate de muzicieni din Filarmonica de Stat «Transilvania» care ar fi participat, alături de mai mulți artiști ai Filarmonicii de Stat «Banatul» și de alți artiști din alte orașe, într-un turneu în China și că ar fi posibili purtători ai coronavirusului chinez”, explică reprezentanții instituției.

Din cauza multitudinii mesajelor și întrebărilor primite din partea presei, legate de această situație, clujenii s-au simțit obligați să să adopte o poziție oficială și să infirme aceste zvonuri.

Ce afirmă reprezentanţii instituţiei

Oana Andreica, secretarul muzical al instituției, cea care se ocupă de organizarea oricăror turnee sau concerte de-ale Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, declară: ”În aceasta perioadă nu a existat niciun turneu în care să fi fost implicați membri ai Orchestrei sau ai Corului Filarmonicii de Stat «Transilvania», toate evenimentele artistice ale instituției având loc la Cluj. În egală măsură, nu s-a semnat niciun protocol de colaborare cu alte instituții muzicale, prin care angajați ai acestei instituții să ia parte la vreun turneu”.

Reprezentanta instituției arată că au fost făcute verificări legate de implicarea personală, în afara contractelor și evenimentelor instituției, a unor muzicieni care fac parte din Filarmonica de Stat ”Transilvania”.

Rareș Sângeorzan, liderul Sindicatului Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, confirmat: ”Putem declara cu certitudine că nici un angajat al Filarmonicii de Stat «Transilvania» nu a participat la turneul organizat în China. În urma discuțiilor cu colegii de la Timișoara și de la Arad, am primit confirmarea faptului că nu au fost implicați membrii Filarmonicii din Cluj în această deplasare.

Măsuri de prevenţie după o deplasare în China

Un număr de 18 muzicieni ai Filarmonicii „Banatul” din Timişoara vor sta acasă 10 zile ca măsură de prevenţie după ce s-au întors dintr-un turneu în China, în timpul căruia au cântat şi în oraşul Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Directorul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, Ioan Coriolan Gârboni, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că muzicienii au ajuns marţi din China.

„Colegii mei au fost 49 de zile într-un turneu în China şi au avut un concert în zona Wuhan, dar atunci nu era epidemie declarată, nu era nimic, iar ulterior doar au tranzitat aeroportul, fără să ajungă în oraş. Au ajuns marţi după amiază din China şi nu au avut niciun fel de filtru, nici pe aeroportul din Germania, nici pe cel din România. Văzând, totuşi, ce se întâmplă, noi, ca instituţie, i-am rugat să se prezinte la cei care se ocupă cu medicina muncii şi să fie consultaţi ca să nu fie probleme. Am început o corespondenţă cu DSP Timiş şi am hotărât, cu de la mine putere, ca aceşti colegi să stea acasă în următoarele 10 zile, preventiv, să evite colectivităţile. Îmi asum responsabilitatea, le voi da o motivare medicală, dar sper să nu aibă probleme de sănătate”, a spus Gârboni.

Potrivit acestuia, din grupul de muzicieni care a fost în China au făcut parte 18 membri ai Filarmonicii „Banatul”, trei ai Operei din Timişoara, iar restul până la 45 au fost alte oraşe din ţară.

„Joi le voi trimite celorlalţi un mesaj cu rugămintea de a se prezenta la medic pentru un consult”, a subliniat directorul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Ioan Coriolan Gârboni a precizat că cei 18 muzicieni ai filarmonicii vor fi plătiţi pe perioada şederii acasă şi vor face studiu individual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel