Filme etnografice din 21 de ţări, prezentate la Bistriţa
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Aproximativ 40 de filme etnografice realizate în 21 de ţări din întreaga lume concurează, în aceste zile, la Bistriţa, în cadrul primei ediţii a festivalului concurs de film etnografic şi fotografie 'Ethos Film Fest', organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură (CJC) Bistriţa-Năsăud. 

Festivalul se desfăşoară în perioada 4-6 noiembrie, timp în care filmele înscrise în concurs vor putea fi urmărite de public în cele două săli ale cinematografului 'Dacia', intrarea fiind gratuită, pe bază de invitaţie ridicată de la casa de bilete. Şeful Serviciului pentru Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul CJC Bistriţa-Năsăud, Smaranda Mureşan, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în deschiderea festivalului 'Ethos', că iniţiativa a suscitat interesul multor creatori de conţinut etnografic, iniţial fiind trimise peste 1.200 de filme pentru a fi selecţionate. 'Au fost 1.206 înscrieri pe platformă, foarte multe au fost filme documentare etnografice, fotografii au fost mai puţine.

Până la urmă, am rămas la 37 de filme, care vor rula simultan, timp de trei zile, în două săli. Vorbim aici de 21 de tradiţii şi obiceiuri din 21 de ţări din întreaga lume. Avem filme, în festival, din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia, Croaţia, Spania, Turcia, Serbia, Pakistan, Iran, Kârgâzstan, Panama, Ecuador, Chile, Spania, SUA, Brazilia, Portugalia, Burkina Faso, India, Japonia', a precizat Mureşan. Juriul festivalului, alcătuit din specialişti din judeţele Cluj, Maramureş şi Suceava, a avut la dispoziţie zece zile pentru a urmări filmele selectate, iar premiile vor fi înmânate în cadrul galei de miercuri. De asemenea, vor fi înmânate premii pentru cel mai bun lung metraj şi cel mai bun scurt metraj din partea publicului, pe baza voturilor exprimate în urma vizionărilor. Potrivit organizatorilor, fondul de premiere pentru această primă ediţie a 'Ethos Film Fest' este de 4.500 lei, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel