Filmul 'Cardinalul', dedicat lui Iuliu Hossu, prezentat la Cluj-Napoca în avanpremieră
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
foto 1: PS Iuliu Hossu, la Căldărușani, 1968 (se observă crucea primită de la Papa Paul al VI-lea) foto 2: PS Iuliu Hossu, imediat după moarte – Spitalul Colentina din București, 28.05.1970. SURSA FOTO: eparhiaclujgherla.ro
foto 1: PS Iuliu Hossu, la Căldărușani, 1968 (se observă crucea primită de la Papa Paul al VI-lea) foto 2: PS Iuliu Hossu, imediat după moarte – Spitalul Colentina din București, 28.05.1970. SURSA FOTO: eparhiaclujgherla.ro
Filmul 'Cardinalul', dedicat lui Iuliu Hossu, prezentat la Cluj-Napoca în avanpremieră.

Filmul "Cardinalul", care este dedicat episcopului Iuliu Hossu, va fi prezentat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, în prezenţa regizorului său, Nicolae Mărgineanu, şi a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, scrie Agerpres.

"Filmul "Cardinalul" este despre Fericitul cardinal Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, martir pentru credinţă, beatificat de Papa Francisc la 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertăţii din Blaj. (...) Proiecţia filmului în avanpremieră în oraşele din România a început în 9 noiembrie 2019. La Cluj-Napoca, avanpremiera şi gala de prezentare vor avea loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 20,00, la Cinema "Victoria"", se arată într-un comunicat al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Moaște ale cardinalului Iuliu Hossu

Anterior avanpremierei filmului, episcopul Florentin Crihălmeanu va prezenta relicvarii cu moaşte ale cardinalului Iuliu Hossu, precum şi o expoziţie cu instantanee din viaţa acestuia.

"Filmul, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, este produs de Ager Film cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, are durata de 97 minute, este realizat alb-negru şi color, la rezoluţie 4k, în format 17:9. Producţia cinematografică prezintă o parte din viaţa Cardinalului Iuliu Hossu, cu accent pe momentul în care episcopul român unit a vestit Marea Unire pe platoul de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 şi apoi, cu aspecte din perioada detenţiei pentru credinţă sub regimul comunist, în regim de exterminare, împreună cu ceilalţi episcopi greco-catolici şi cu membri ai elitei politice a vremii, la Penitenciarul din Sighetu Marmaţiei. În rolurile principale: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu şi Mircea Andreescu", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel