Florin Cîțu, la DCNews: Suntem CONDAMNAȚI s-o facem. Digitalizarea va forța, deși sunt SCEPTICI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Florin Cîțu
Florin Cîțu
Florin Cîțu a declarat că reforma aparatului de stat va fi forțată de digitalizare. Premierul a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS ce presupune această reformă.

"Suntem condamnați să o facem. Nu putem să mergem mai departe fără reformă și digitalizarea în sine va forța această reformă, de aceea am construit acest buget. Vă aduc aminte că anul trecut- am auzit, sunt oameni sceptici în ceea ce privește digitalizarea- prima măsură pe care am luat-o a fost să eliminăm sistemele proprii, să digitalizăm. Țineți minte, înainte să vin la Ministerul Finanțelor aveai o poprire pe toate conturile, îți plăteai datoria și după aceea trebuia să mergi pe la fiecare bancă. Acum nu mai este așa, totul este automatizat. Plata taxelor se poate face acum prin online, prin ghișeul.ro poți să plătești toate taxele. Sunt și exemple pe care le-am descoperit că nu puteam să le plătim și le-am introdus după aceea.

Am spus că suntem condamnați să facem această reformă pentru că România trebuie să își schimbe structura statului, iar digitalizarea este un mod obiectiv de a face reforma pentru că, prin introducerea digitalizării în tot aparatul public, natural se vor schimba lucrurile, în momentul în care tot modul de lucru este digitalizat. În același timp, trebuie să introducem aceste criterii de performanță. Nu este ușor, dar se poate. Se poate face în toate țările Europei, nu putem să spunem că la noi nu se poate face. Sunt pași clari. Vom merge în primul rând la schimbarea modului în care oamenii rămân pe funcții în sistemul public. De exemplu, vom lua un model din Uniunea Europeană, cu mandat, mandat pe 3 ani, două mandate maximum. Un mandat de 3 ani după care se face o evaluare. Secretarii generali din ministere trebuie să fie legați de mandatul ministrului, apoi reconfirmați. Lucruri simple pe care le putem face, dar prin care putem să dăm șansa unui manager să facă evaluări mai repede, iar, la un moment dat, să aibă șansa să spună că nu reconfirmă pe cineva dacă nu performează. Aceste lucruri funcționează în Uniunea Europeană și va funcționa și la noi.", a declarat Florin Cîțu, în exclusivitate, în cadrul evenimentului ”Digitalizarea României, prioritate ZERO”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel