Florin Cîțu vrea salarii bazate pe performanță, la stat. „Este vorba de o cheltuială de personal nesustenabilă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Florin Cîțu vrea ca banii să se dea pe bază de performanță
Florin Cîțu vrea ca banii să se dea pe bază de performanță
Premierul României, Florin Cîțu, a abordat problema cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, explicând că dorește să impună un mecanism bazat pe performanță.

„Este vorba de o cheltuială de personal care este nesustenabilă. Am spus că, în ultimii patru ani, cheltuielile de personal din buget s-au dublat, de la 53-54 miliarde lei la 110 miliarde lei, din care aproape 30% reprezintă doar sporuri. Acum, discuția nu este despre sporuri. Este nevoie de a lega dinamica veniturilor și sectorul bugetar de o performanță. Am pus această întrebare public, dacă românii au simțit că, în ultimii patru ani, performanța aparatului bugetar s-a dublat. Dacă este așa, mergem mai departe, nicio problemă. Dar eu nu cred că este așa din ce-am văzut până acum”, a transmis Cîțu, la Digi 24.

„Trebuie să ne uităm și să intrăm în interiorul acestei legi a salarizării unitare și acolo, bineînțeles, vor fi mai multe lucruri care se vor modifica. Voi propune luni, în coaliție, ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere cum ar fi director general, secretar general, secretar general adjunct să fie pe mandat. Mandat de maxim 6 ani, la 3 ani cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, exact cum se întâmplă în toate țările dezvoltate în administrația publică”, a continuat premierul.

Banii trebuie dați pe bază de performanță

„Trebuie să începem să avem o administrație publică responsabilă. Mai mult, aș vrea să facem și rotație. După două mandate, să te muți în alt departament. Lucrurile trebuie să se miște în această direcție, trebuie un aparat de funcționari publici performanți care să fie evaluați transpartent și remunerați în funcție de performanță”, a mai spus Florin Cîțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel