Florina Cercel a murit
Autor: Scutaru Cristina pe 30 iul 2019 / 10:26 | Teatru - Dans

Actrița Florina Cercel a murit.

Actrița Florina Cercel s-a stins din viață. Avea 76 de ani. Florina Cercel avea probleme de sănătate.

"Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță Florina Cercel. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, «Țuca» ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică. Vom reveni cu amănunte despre ceremonia funerară. Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel!", se arată în anunțul TNB.

Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

A avut peste 100 de roluri în teatru, film şi radio

 

Actrița Florina Cercel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan (1964). În cei peste 50 de ani de carieră, a avut peste 100 de roluri în teatru, film şi radio.

A debutat ca actriţă pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, în 1964. În perioada 1965-1973, a jucat la Naţionalul din Timişoara, în piese precum ''Micul infern'' de M. Ştefănescu, ''Regele moare'' de Eugen Ionescu, ''Mincinosul'' de C. Goldoni, ''Aceşti îngeri trişti'' de D.R. Popescu.

Din 1972 făcea parte din echipa Teatrului Naţional ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti. ''Bacantele'' după Euripide, ''Revizorul'' de N.V. Gogol, ''Moartea unui comis voiajor'' de Arthur Miller, ''Căsătoria'' de Gogol, ''Azilul de noapte'' de M.Gorki sunt doar câteva dintre piesele în care a fost distribuită pe scena Naţionalului bucureştean. De asemenea, a fost "Regina" în piesa ''Regele moare'' de Eugen Ionescu, în regia lui Victor-Ioan Frunză, prezentată la ''Theatrum Mundi'' din Capitală (2002), a jucat şi în ''Camerista'' şi ''Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal''.

Cele mai recente roluri pe care le-a interpretat Florina Cercel

 

Printre cele mai recente roluri se numără cel al Teodorei din ''Dumnezeu se îmbracă de la second-hand'' de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru, şi Zerline din piesa ''Camerista'' după Hermann Broch, regizată de Dan Stoica.

A jucat şi în filme: ''Fraţii'' (1970), ''Filip cel bun'' (1973), "Prin cenuşa imperiului" (1976), ''Iarna bobocilor'' (1977), ''Vară fierbinte'' (1982), ''Căruţa cu mere'' (1984), ''Crucea de piatră'' (1993), ''Les Percutes'' (2002), ''Ambasadori, căutăm patrie'' (2003), ''The Half Life of Timofey Berezin'' (Viaţa lui Timofey Berezin) (2006). La postul Acasă TV a interpretat roluri în serialele TV: ''Inimă de ţigan'' (2007), ''Regina'' (2008), ''Aniela'' (2009).

La 29 octombrie 2002, a avut loc premiera absolută la Teatrul Naţional de Televiziune a spectacolului ''Ultima haltă în Paradis'' de Valentin Nicolau, în regia lui Alexandru Tocilescu, în care Florina Cercel şi Florin Piersic au interpretat rolurile principale.

A fost distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa ''Vassa Jeleznova'' de M. Gorki, regia Ion Cojar (1990); Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler (15 decembrie 2002); premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului 2002, pentru rolul Anna Andreevna în ''Revizorul'' de Gogol, la Teatrul Naţional ''I.L. Caragiale'', conform http://www.tnb.ro/ro/florina-cercel.

A fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER, ediţia 2008, la secţiunea ''Cea mai bună actriţă în rol secundar'' pentru rolul ''Stepanida Rozanova'' din spectacolul ''Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal'' (TNB).

În aprilie 2008, actriţa a fost omagiată la Cinemateca Eforie, într-o Gală dedicată celor peste 40 de ani de carieră artistică. Florina Cercel s-a aflat printre cele 47 de personalităţi medaliate de Primăria Sectorului 2 şi Patriarhia Română, la 1 februarie 2009, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Actriţa Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor

 

La 5 martie 2016, actriţa Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului din Bucureşti. "Întotdeauna am dăruit, prin puterea mea de creaţie, dragoste, respect şi multă, multă recunoştinţă publicului, care a umplut sălile de teatru sau de cinematograf", a declarat cu acel prilej Florina Cercel.

A fost numită ambasador al bunăvoinţei pentru turismul din Israel, recunoaştere ce a venit din partea Ministerului Turismului din Israel, în iarna anului 2009, când şi-a petrecut vacanţa în Ţara Sfântă.

Abonează-te la notificari
Te-ar putea interesa și...
Teatru - Dans Vezi toate articolele
Crossuri parteneri