Fortăreață misterioasă descoperită în Alaska. A fost folosită împotriva expansiunii Rusiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Fortăreață misterioasă descoperită în Alaska. A fost folosită împotriva expansiunii Rusiei   /   Foto cu caracter ilustrativ:  Pixbay
Fortăreață misterioasă descoperită în Alaska. A fost folosită împotriva expansiunii Rusiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Scanările radar din Alaska au scos la iveală o fortăreață care a fost construită împotriva expansiunii Imperiului Rus.

Shís'gi Noow, cunoscut și sub denumirea de „fortul de puieți”, a fost construit de indigenii Tlingit din Alaska la începutul secolului al XIX-lea și a constituit o ultimă barieră fizică în calea avansării forțelor rusești. Acum, datorită tehnicilor moderne de radar și imagistică, a fost redescoperit.

După bătălia din 1804, care a marcat începutul a șase decenii de conducere rusă, adevărata locație a lui Shís'gi Noow devenise incertă, până când noi cercetări au descoperit forma neobișnuită a perimetrului fortului în Parcul Național Istoric Sitka. O echipă de oameni de știință a folosit atât radarul de penetrare a solului (GPR), cât și inducția electromagnetică pentru a confirma locul fortului și pentru a exclude alte situri potențiale din zona înconjurătoare care au fost propuse în ultimii ani.

Istoria fortăreței

Forțele rusești au sosit pentru prima dată în 1799 și erau hotărâte să creeze un avanpost pentru comerțul cu blănuri, dar au fost respinse până în 1802, moment în care a fost construit fortul Shís'gi Noow în formă de trapez. Bătălia a fost reluată în 1804.

Deși populația indigena Tlingit era înarmată cu tunuri și praf de pușcă de la comercianții britanici și americani, problemele legate de linia de aprovizionare au cauzat revendicarea locației de către ruși după cinci zile de lupte. Conducerea rusă a fost stabilită până la cumpărarea Alaskăi din 1867 de către Statele Unite pentru 7 milioane de dolari.

Pentru indigenii Tlingit, acesta este un loc istoric sacru - în special pentru clanul Frog, ai cărui strămoși au apărat locul împotriva invadatorilor și acum pot fi siguri cu exactitate unde se află acel loc, informează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel