FOTO: Mașina zburătoare AirCar a efectuat cu succes un zbor de 35 de minute
Autor: Neagoe Narcis-Florentin pe 30 iun, 13:36 | Tehnologie

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Mașina zburătoare AirCar a parcurs cu succes distanța dintre Nitra și Bratislava, în aer, după 35 de minute.

Un prototip de mașină zburătoare a completat un zbor de 35 de minute între aeroporturile internaționale din Nitra și Bratislava, Slovacia. Hibridul mașină-aeronavă denumit AirCar este echipat cu un motor de BMW care funcționează cu combustibil normal. Creatorul său, prof. Stefan Klein, spune că mașina avion poate zbura cam 1.000 km, la o înălțime de 2.500 m. Ca perioadă de timp petrecută în aer, AirCar înregistrează 40 de ore, transmite BBC.

Mașina se transformă în aeronavă în doar două minute și 15 secunde. Îngustele aripi ale aparatului de zbor se pot plia pe marginile mașinii. Odată ce a aterizat în capitala Bratislava, prof. Klein a folosit mașina să iasă de pe pista de decolare și să meargă în oraș. Experiența din dimineața de luni a fost descrisă de el drept „normală” și „foarte plăcută”. În aer, vehiculul a călătorit cu 170 km/h și poate căra două persoane cu o greutate combinată de până la 200 kilograme.

A prototype Aircar created by Prof Stefan Klein has completed a 35-minute flight between Nitra and Bratislava airports, Slovakia. It has BMW engine and runs on regular petrol. It flies 1,000km at 8,200ft, It takes two minutes and 15 seconds to transform from car into aircraft. pic.twitter.com/5koSSPh5z8

— Ndzavi Derrick .CBA (@NdzaviDerrick) June 30, 2021

Singurul dezavantaj este că nu poate ateriza sau decola în plan vertical

Singurul dezavantaj al mașinii este faptul că nu poate decola și ateriza vertical, astfel că este nevoie de o pistă pentru fiecare deplasare în aer. Alte prototipuri precum taxiurile-dronă sunt concepute pentru a decola și ateriza mai peste tot.

Există tot mai mari așteptări din sectorul mașinilor zburătoare, industrie care a fost de mult reprezentată în cultura populară drept viitorul umanității. În anul 2019, compania de consultanță Morgan Stanley a prezis că sectorul va valora 1,5 trilioane dolari în următorii 20 de ani. Conceptul prof. Klein a fost lăudat și de CEO-ul Hyundai Motors Europa, Michael Cole, care a numit creația „parte din viitor”.

Piața este imensă dacă 5% din vânzările de aeronave vor fi astfel de mașini zburătoare

Compania din spatele AirCar, Klein Vision, a transmis că prototipul a fost dezvoltat în aproximativ doi ani și presupune o investiție de „mai puțin de 2 milioane euro”. Anton Rajac, consilier și investitor din cadrul firmei, a spus că dacă Klein Vision atrage măcar un mic procent din vânzările globale din aviație sau taximetrie, atunci va fi un succes imens. „Sunt cam 40.000 de comenzi de aparate de zbor doar în Statele Unite ale Americii. Dacă reușim să convertim măcar 5% din acelea în mașini de zbor, avem o piață imensă”, a spus Rajac.

Tehnologie Vezi toate articolele
Crossuri parteneri