Franța o propune pe șefa Trezoreriei la conducerea BERD
Autor: Alexandru Ichim pe 23 ian, 13:38 | Internațional

Şefa Trezoreriei Franţei este propunerea Parisului pentru postul de preşedinte al BERD.

Directorul general al Trezoreriei Franţei, Odile Renaud Basso, a fost ales candidat al Franţei pentru postul de preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informează AFP citând surse din cadrul palatului Bercy, scrie Agerpres. 

Consiliul guvernatorilor BERD urmează să se reunească în luna mai pentru a desemna un succesor britanicului Suma Chakrabarti, care ocupă postul de preşedinte al BERD din 2012.

În anul 2016, Odile Renaud-Basso a fost numită în postul de director al Trezoreriei Franţei, devenind prima femeie care ocupă unul dintre cele mai importante posturi ale administraţiei franceze. Trezoreria este una din principalele direcţii din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor din Franţa, considerat deseori drept creierul palatului Bercy.

Misiunea BERD

 

Cu sediul la Londra, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În 2019, BERD a investit peste 10 miliarde euro.

Până acum BERD a avut şase preşedinţi, trei francezi, doi germani şi un britanic, printre ei fiind şi francezul Jacques Attali, cel care i-a propus preşedintelui François Mitterrand să înfiinţeze această bancă.

Principalul investitor instituţional din România

 

BERD este deţinută de 71 de acţionari, 69 de ţări şi doua organizaţii internaţionale: Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

BERD este principalul investitor instituţional din România, având investiţii de peste 8,6 miliarde de euro. În 2019, Banca a investit şi finanţat 22 de proiecte în diferite sectoare ale economiei româneşti în valoare totală de peste 372 de milioane de euro.

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri