Urmărește emisiunea live
GALERIE FOTO: Cum NINGEA în aprilie 2017, Cod Portocaliu și strat de zăpadă de 35 de cm. Elena Mateescu anunță ce urmează în aprilie 2021
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Directorul ANM Elena Mateescu a spus dacă există riscul ca în luna aprilie să ningă, aşa cum s-a întâmplat în 2017, când stratul de zăpadă era de 35 de cm în zona Moldovei. 

"În 2017, am avut în ultima decadă a lunii aprilie chiar atenţionare meteo de cod galben şi portocaliu pentru zona Moldovei. Stratul de zăpadă a depăşit 35 cm, iar în mai puţin de 24 de ore s-a topit, pentru că au venit temperaturi de 20 grade Celsius. Aceste fenomene pot afecta agricultura aflată în plină vegetaţie, atât culturile de câmp cât şi speciile pomicole aflate în fază de înflorire. 

Nu confirmăm că se va întâmpla şi în acest an, dar nu trebuie să excludem aceste alternanţe specifice de vreme mai caldă urmate de perioade mai reci, pentru că acesta a fost mersul vremii, cel puţin din 2000 încoace, de când înregistrăm amplitudini termice semnificative.

VEZI Bușteniul, acoperit de zăpadă, în 20 aprilie- FOTO de iarnă de pe Valea Prahovei

De la valori de 20 de grade Celsius, în mai puţin de 24-48 de ore am scăzut la aproape zero grade Celsius, aşa s-a întâmplat frecvent în luna martie, cea mai capricioasă lună a primăverii. Şi în acest an a fost confirmată tendinţa şi iată că şi aprilie, cu siguranţă, va fi caracterizată în acest mod.

Cel puţin prima decadă a lunii aprilie va evolua sub acest semnal. În prima zi vor fi temperaturi mai ridicate, dar la sfârşit de săptămână vorbim de instabilitate atmosferică mai accentuată şi o răcire a vremii în toată ţara", a declarat Elena Mateescu la DC NEWS TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel