GALERIE FOTO Inundații ISTORICE în Satu-Mare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Debite maxime istorice s-au înregistrat în ultimele ore pe afluenții din Satu Mare. Autoritățile au intervenit de urgență. 

În cursul nopții, din cauza precipitațiilor istorice, pe cursurile de apă Maria și Cerna (afluenții Crasnei), precum și pe părâul Nanda (afluentul Cernei) s-au format viituri de intensitate mare, se arată într-un comunicat emis de Apele Române. 

Inundațiile rapide au fost provocate prin efectul combinat dintre scurgerile de pe versanți și revărsarea cursurilor de apă peste digurile de apărare care protejau localitățile Rătești, respectiv Hurezu Mare.

Cantitatea maximă de precipitații măsurată a fost de 60 l/mp într-un interval de 6 ore, din care 50 l/mp s-au produs în două ore. 

VEZI AICI GALERIA FOTO!

Autoritățile intervin la fața locului

Echipele Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa și cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu-Mare sunt în teren și acordă sprijin autorităților locale pentru limitarea pagubelor produse de inundații. 

”Viiturile formate pe râul Maria și Cerna se propagă, în acest moment, în aval pe râul Crasna, în zonă amenajată. Vârful de viitură format pe râul Crasna va fi atenuat de polderul Moftin. Specialiștii noștri monitorizează cursurile de apă pe toate sectoarele aflate sub avertizare și vor rămâne în teren în toată această perioadă”, se mai precizează în comunicatul de presă. 

Reprezentanții ISU Satu Mare au actualizat la ora 11:00 situația din județ ca urmare a fenomenelor meteo periculoase. 

Situație inundații județul Satu Mare:


- localitatea Rătești - 100 de persoane evacuate în căminul cultural  (o parte din acestea  au mers la rude) și 60 de gospodării inundate, 700 de oi dispărute, 250m din drumul european E81 afectat - la fața locului se află domnul Prefect al județului Satu Mare împreună cu inspectorul șef al ISU Satu Mare, 10 pompieri militari și 12 pompieri voluntari din cadrul SVSU Beltiug;

- localitatea Hurezu Mare - 49 de gospodării inundate, 1 anexă (bucătărie de vară) dărâmată și la o fermă - 300 de oi izolate, la fața locului se afla adjunctul ISU Satu Mare, un maistru militar, 10 pompieri militari și 8 pompieri voluntari din cadrul SVSU Supur;

- localitatea Socond - la o fermă sunt aproximativ 100 de oi moarte și 1000 izolate, 200 m de drum (căile de acces către Bolda respectiv Stâna- DJ 196 A) blocat de ape;

- localitatea Racova - 4 gospodării inundate.

VEZI MAI MULTE AICI: UPDATE Cod ROȘU de inundații la Satu Mare. 150 de persoane evacuate, case și poduri prăbușite. 100 de oi moarte și alte câteva sute dispărute - VIDEO

Avertizări metorologice și hidrologice

Meteorologii și hidrologii au emis în această dimineață mai multe avertizări. 

CITEȘTE AICI: ANM, avertizare generală de vreme rea, valabilă pentru toată țara. Hidrologii anunță risc de inundații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel