Garanţie 10 ani la electronice şi electrocasnice. UE obligă producătorii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Uniunea Europeană vrea să oblige producătorii de electronice şi electrocasnice să asigure reparaţii pentru 10 ani la produsele lor. 

Maşinile de spălat, uscătoarele de păr, televizoarele, toate acestea sunt produse care vor beneficia de reparaţii din partea producătorului până la 10 ani, conform unei noi directive la nivelul UE. 

Noua regulă este face parte din pachetul de legi ”right to repair” și are drept scop diminuarea cantității de deșeuri formată de electronicele scoase din uz. Totodată, consumatorii au de câștigat prin faptul că se vor putea mai mult tip de dispozitivele pe care le dețin, prelungindu-le durata de viață prin efectuarea de reparații.

Noile legi se aplică de la începutul acestei luni pentru toate cele 27 de țări UE. Acestea fac parte dintr-un efort mai larg de reducere a amprentei de mediu a produselor fabricate, promovând creșterea eficienței energetice și durabilitatea acestora.

Piesele de schimb, o problemă

Producătorii de electronice creează multe obstacole în calea reparațiilor post-garanție, scrie go4it.ro. Spre exemplu, pentru reducerea costurilor de fabricație și asamblare cât mai rapidă, producătorii de electronice recurg la metode nereversibile precum lipire, clipsare, nituire, care fac aproape imposibilă dezasamblarea ulterioară fără distrugerea produsului care face obiectul reparației.

Lipsa pieselor de schimb este o altă problemă majoră. Spre exemplu, un simplu pinion din plastic poate trimite la groapa de gunoi un electrocasnic abia ieșit din garanție, dacă piesa predispusă la uzură rapidă nu este oferită de producător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel