Găurile de vierme din Univers pot fi traversate, arată noi calcule ale unor cercetători
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Găurile de vierme din Univers pot fi traversate, arată noi calcule ale unor cercetători  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Găurile de vierme din Univers pot fi traversate, arată noi calcule ale unor cercetători / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Găurile de vierme sunt o idee veche în relativitatea generală. Se bazează pe lucrările lui Albert Einstein și Nathan Rosen, care au încercat să-și dea seama cum s-ar putea comporta particulele elementare într-un spațiu-timp curbat. Ideea lor a tratat perechile particule-antiparticule ca pe două capete ale unui tub spațiu-timp.

Nu există încă un model de gravitație cuantică completă, dar există câteva modele aproximative care tind în acea direcție. Unul dintre aceste modele este cunoscut sub numele de teoria Einstein-Dirac-Maxwell. Se numește așa deoarece include aspecte ale teoriei gravitației a lui Einstein, teoria electromagnetismului lui Maxwell și teoria particulelor cuantice a lui Dirac. Recent, o echipă a găsit o soluție de gaură de vierme la ecuațiile Einstein-Dirac-Maxwell.

Echipa a constatat că soluția lor de găuri de vierme era complet traversabilă. Mai mult, soluția nu necesită stări de energie negativă. În principiu, acest lucru permite călătoria prin gaura de vierme fără a avea nevoie de masă negativă. Singura problemă este ca materia să fie într-o stare cuantică. Practic, grupuri microscopice de atomi ar putea călători prin această gaură de vierme, dar oamenii nu.

Există o mulțime de soluții la ecuațiile lui Einstein care nu pot exista din diferite motive. Echipa intenționează să-și exploreze ideea în continuare pentru a vedea dacă soluția lor este încă o altă idee imposibilă sau dacă ar putea exista o modalitate de a crea acest tip de gaură de vierme cuantică, precizează ScienceAlert, citând articolul publicat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel