George Ciamba a murit. MAE: A contribuit substanţial la momentele importante ale parcursului euroatlantic al României
Autor: Andrei Itu pe 12 iul, 13:40 | Guvern

George Ciamba a murit. MAE: A contribuit substanţial la momentele importante ale parcursului euroatlantic al României

George Ciamba 'a contribuit substanţial la momentele importante ale parcursului euroatlantic al României' prin activitatea sa diplomatică devotată de peste trei decenii, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE afirmă că diplomatul, care era ambasador al României în Grecia, 'va rămâne în istoria şi memoria diplomaţiei române şi a Ministerului Afacerilor Externe'. George Ciamba a murit duminică.

Membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României din 1990, George Ciamba a deţinut multiple funcţii de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv cea de secretar de stat şi ministru delegat pentru Afaceri Europene, în 2019, când a coordonat prima Preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene.

În calitate de secretar stat, a gestionat portofolii precum afaceri multilaterale şi globale (2003-2005), afaceri europene (2012-2016), afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic (2017-2018), contribuind atât la promovarea rolului României în organizaţiile internaţionale, cât şi la dezvoltarea relaţiilor bilaterale ale României cu statele europene. În calitate de ambasador, a reprezentat România în Turcia (1999-2003) şi Grecia (2005-2012 şi, ulterior, din 2019). Totodată, între 2001 - 2003 a fost Reprezentantul Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră. 

George Ciamba a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene în 2019, când România a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 'S-a stins azi noapte din viaţă, după o lungă suferinţă, prin care a trecut lucrând până în ultima clipă, ambasadorul George Ciamba', a scris, luni, pe Facebook, diplomatul Mihnea Motoc.

Motoc îl descrie pe Ciamba drept 'una din cele mai strălucite minţi, politice şi diplomatice, ale generaţiei noastre şi un om de mare fineţe'. 'George mi-a fost coleg şi prieten apropiat de când am început să lucrăm în Ministerul Afacerilor Externe. În cariera lui exemplară, a avut o contribuţie enormă la amplificarea parteneriatului strategic româno-american, la aderarea noastră la NATO; a fost un desăvârşit ambasador al României în Grecia şi Turcia şi ministrul afacerilor europene în timpul Preşedinţiei române a Consiliului U.E. din 2019. Dispariţia sa este o mare pierdere pentru diplomaţia română, dar şi mai mult pentru cei dragi şi apropiaţi', îşi aminteşte Motoc.

Fostul premier Victor Ponta l-a descris pe George Ciamba drept 'un adevărat profesionist, un diplomat desăvârşit, un tată şi soţ minunat, un prieten adevărat, un model pozitiv între atâtea negative'. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a vorbit despre un 'distins diplomat de carieră, decent, profesionist şi devotat României'.

Şi Natalia Intotero, care a făcut parte din Comisia pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, în legislatura trecută, a scris despre diplomat. 'Un profesionist, un diplomat de carieră, un om mereu cu zâmbetul pe buze, un om care şi-a iubit ţara şi meseria pe care a ales să o facă. Un coleg bun care a adus plus valoare ţării noastre de-a lungul carierei sale şi cel care a gestionat exemplar prima Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene, în calitate de ministru al afacerilor europene', a scris ea, pe Facebook.

George Ciamba a fost numit în funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene la 14 noiembrie 2018.

A fost diplomat de carieră şi a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe al României din decembrie 1990. Din ianuarie 2017 şi până la 13 noiembrie 2018, a îndeplinit funcţia de Secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euroatlantic. În 2016, în calitate de reprezentant cu însărcinări speciale pentru diplomaţie economică, a contribuit la promovarea şi derularea proiectelor economice în cadrul cărora România are interese strategice, precum şi la consolidarea relaţiei inter-ministeriale în vederea reprezentării economice externe.

Anterior, din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea poziţiilor interne susţinute în formaţiunile Consiliului UE şi promovarea contribuţiei naţionale în formularea politicilor europene. Totodată, a asigurat participarea în cadrul Consiliului Afaceri Generale (Vezi continuarea știrii aici).

 

Guvern Vezi toate articolele
Crossuri parteneri