Germania se confruntă cu terorismul de extremă-dreapta, avertizează premierul din Thuringia
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Recentele atacuri sângeroase comise de indivizi radicali de dreapta nu trebuie privite ca simple acte izolate, consideră prim-ministrul landului est-german Thuringia, Bodo Ramelow, citat miercuri de dpa.

Ramelow, membru al formaţiunii de extremă stânga Die Linke, a făcut aceste remarci la o săptămână după atacul de la Halle, unde un bărbat înarmat a ucis doi oameni după ce a încercat fără succes să intre într-o sinagogă plină cu credincioşi, într-o zi sfântă din calendarul evreiesc, scrie Agerpres.

Bodo Ramelow a amintit de valul de crime comise de la gruparea teroristă neonazistă germană NSU ("Clandestinitatea naţional-socialistă"), care a asasinat 10 oameni la începutul anilor 2000, majoritatea imigranţi turci, precum şi de uciderea în iunie a lui Walter Luebcke, politician local ce susţinea politica pro-imigraţie a cancelarei Angela Merkel.

Toate acestea arată clar că "ne confruntăm cu o 'teroare brună' în Germania", a spus Ramelow, referindu-se la culoarea uniformelor purtate de forţele paramilitare ale lui Adolf Hitler.

Un sondaj publicat miercuri de cotidianul Bild arată că 65% dintre germani sunt de părere că politicienii şi responsabilii cu securitatea subestimează ameninţarea pe care o reprezintă terorismul de extremă-dreapta.

Doar 17% din cei 2052 de germani intervievaţi după atacul de la Halle au respins această idee, iar 11% au fost indecişi.

Pe de altă parte, notează dpa, sondajele preelectorale realizate în Thuringia, unde au loc alegeri legislative la 27 octombrie şi unde Bodo Ramelow conduce o coaliţie între Die Linke, social-democraţi şi verzi, indică o creştere a susţinerii pentru formaţiunea dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD), care a adoptat o poziţie dură antiimigraţie.

Ramelow a menţionat că, deşi nu doreşte în niciun caz să ia apărarea AfD, ar fi prea simplist să i se atribuie responsabilitatea pentru atacul de la Halle, nefiind decât "o marionetă pe scena extremiştilor de dreapta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel