Gest GROAZNIC: contravenție sau infracțiune. Maria Vasii: Trebuie EXPLICAT clar prin lege!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Avocata Maria Vasii a explicat ce trebuie făcut pentru ca oamenii care își abandonează animalul de companie să fie pedepsiți pe măsura faptei.

DC News: Este infracțiune sau contravenție dacă o persoană își abandonează animalul de companie?

'Distincția nu este făcută explicit de către legiuitor în cele două acte normative, respectiv Legea privind protecția animalelor și Legea care face referire la câini. Din punctul meu de vedere, totuși este contravenție cu o amendă de până la 3.000 de RON, dar dacă se pune în pericol viața animalului, se trece de la contravenție la infracțiune. Din acest motiv, ar fi necesară o lămurire dată prin lege.' a spus avocatul Maria Vasii.

Petiție în Parlamentul European

'Amintesc faptul că, în urma sesizării făcute de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM), prin domnii Șerbănoiu și  Marinescu, am susținut la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene, această cerere. Ca urmare a dezbaterilor, Comisia de petiții a Parlamentului European a cerut Consiliului Europei să inițieze o lege pentru a impune protecția animalului. Acest lucru este necesar deoarece, pe reglementările existente, animalul prezenta interes doar din punct de vedere comercial, cu norme de protecție în ceea ce privește animalele pe durata transportului înspre abatoare. Aceasta este realitatea! Protejarea și binele animalului erau lăsate în grija statelor naționale, în legislațiile interne. Se constată că legislația din România este deficitară! Am așteptat o chemare din partea Guvernului României pentru a participa în cunoștință de cauză la emiterea modificărilor necesare pe legile interne, respectiv cele două acte normative amintite. Prin urmare, în aceste condiții se va putea distinge răspunderea contravențională de cea infracțională.' a declarat avocatul Maria Vasii.

'Trebuie definită ca infracțiune!' Modelul Portugaliei

'Consider că abandonarea unui animal trebuie definită ca infracțiune! Este o abatere gravă de la normele sociale! Acest fapt nu poate duce decât la cruzime față de animale! Noi trebuie să cerem decență! Amintesc faptul că anumite state ale UE, precum Portugalia, au introdus norme de drept civil prin o a treia categorie de subiecți - și anume animalul, pe lângă persoane și bunuri. Este definit ca o ființă sensibilă și ocrotit prin lege. La noi, ocrotirea animalului este doar formală, nu este efectivă. Cu privire la cazul de la Breaza, aș califica gestul respectiv ca fiind infracțiune, dar din punct de vedere legal nu este clar.' a explicat avocatul Maria Vasii, pentru DC News.

Amintim faptul că o femeie a fost filmată, zilele trecute, în timp ce abandona o pisică cu puii ei la marginea unei șosele din Breaza, județul Prahova. Pe imagini se observă cum femeia a scos din mașină pisica și o sacoșă în care erau mai mulți pisoi. Aceasta i-a abandonat și a plecat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Senatorul Marius Marinescu a sesizat Poliția cu privire la acest caz!

VEZI ȘI Gest REVOLTĂTOR. Imagini ORIBILE! Marinescu cere intervenția Parchetului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel