Gheața din Antarctica ar putea să cedeze dacă temperatura globală va crește cu mai mult de 4 grade Celsius
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Banchiza de gheață din Antarctica ar putea ceda dacă încălzirea globală va depăși mediile temperaturilor lumii cu 4 grade Celsius. 

Gheața care înconjoară Antarctica ar putea ceda dacă temperatura globală va crește cu mai mult de 4 grade Celsius. Experții Universității din Reading au descoperit că o treime din banchiza de gheață ar putea ceda, eliberând cantități enorme de apă în oceanele lumii. Dacă creșterea temperaturii s-ar putea limita la 2 grade, pericolul ar putea fi evitat, mai spun cercetătorii. 

Suprafața de gheață afectată de încălzirea globală reprezintă 34% din bariera de gheață care se află în prezent în Antarctica. Banchiza de gheață plutește pe apă și este conectată cu porțiuni de pământ de pe coasta Antarcticii.

Banchiza de gheață previne creșterea nivelului mărilor

„Banchiza de gheață este un amortizor important pentru ghețarii care plutesc. Aceștia nu se revarsă datorită barierei formate, în fapt contrar, nivelul mărilor ar crește considerabil”, a declarat pentru Sky News, Dr. Ella Gilbert, cercetător. 

„Studii precedente ne-au putut oferi o imagine de ansamblu despre declinul în perspectivă al banchizei de gheață din Antarctica. Noul nostru studiu folosește ultimele tehnologii pentru a putea completa detaliile mai fine și pentru a avea pedicții mai precise”, a mai spus cercetătoarea. 

Aceasta subliniază importanța obiectivului setat de Acordul de la Paris, în care este specificată faptul că temperatura generală globală nu ar trebui să aibă o creștere mai mare de 2 grade Celsius. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel