Ghinea, despre disputele cu Nazare pe PNRR. L-a "pârât" la Iohannis în scrisori: Nu i-am scris cu inimioare, dar...
Autor: Giorgiana Croitoru pe 16 iul, 22:02 | Guvern

Captură Foto: Facebook Aleph News

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit despre disputele cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. 

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre PNRR și implicarea Ministerului de Finanțe în proiecte. 

Întrebat dacă au existat dispute între el și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, demis în urmă cu doar câteva zile de premierul Florin Cîțu, pe gestionarea PNRR-ului, Cristian Ghinea a răspuns afirmativ și a dezvăluit că i-a scris și o scrisoare președintelui Klaus Iohannis. 

"Nu am avut dispute pe gestionare. Am avut neconcordanțe pe nivelul de reforme pe care-l punem acolo. Au fost discuții, unele dure, pe care le-am rezolvat la nivel de prim-ministru", a declarat Cristian Ghinea, la Aleph News. 

Ce scrisoare i-a trimis președintelui Klaus Iohannis: "Nu i-am scris cu inimoare"

 

Întrebat dacă i-a scris președintelui Klaus Iohannis despre aceste aspecte și discuții "dure", Cristian Ghinea a recunoscut că l-a "pârât" pe Alexandru Nazare și a răspuns școlăresc cu un "mda".

Întrebat de ce a făcut-o, el a continuat: "De ce i-am scris? I-am scris mai multe scrisori președintelui! Președintele României e cel care a negociat tot acest pachet și are dreptul să știe... cred că i-am scris vreo 3 - 4 scrisori, dar nu vă imaginați că i-am scris scrisori cu inimioare, ci i-am scris informări oficiale către Președinție, în care i-am pus în CC pe liderii Coaliției, în care i-am spus mersul negocierilor, i-am spus deciziile mari care trebuie luate și că am nevoie la un moment dat de sprijin politic pentru a ridica anumite probleme la nivel mai înalt.

După scrisorile trimise, au fost acele întâlniri pe care președintele le-a organizat și, în cele mai multe cazuri, concluziile întâlnirilor mergeau spre ceea ce propuneam eu în acele informări către președinte".

Alexandru Nazare, prima declaraţie după ce a fost demis de Florin Cîţu

“I-am spus premierului că mi-am făcut treaba, că am rezultate vizibile, apreciate chiar de el de multe ori, reflectate în evaluările instituţiilor internaţionale”, a precizat Alexandru Nazare, pentru Radu Tudor, imediat după revocarea din funcția de ministru. 

“I-am spus premierului că stăm bine cu execuţia bugetară şi că nu am motive întemeiate să-mi înaintez o demisie”, a mai spus ministrul demis. “Am considerat înţelept ca în această perioadă să-mi menţin neutralitatea politică, prin prisma poziţiei de ministru al Finanţelor”, a încheiat Alexandru Nazare.

De ce l-a demis Florin Cîţu 

"Am avut o discuţie în coaliţia de guvernare marţi seară, i-am cerut ministrului de Finanţe Alexandru Nazare să demisioneze. Acesta m-a informat că nu doreşte să demisioneze şi doreşte să fie revocat. Azi, după încă o discuţie cu membrii coaliţiei la prima oră, am trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare. Am trimis şi cererea de numire a unui interimar, în persoana mea. Precizez că a avut ocazia să demisioneze, a preferat să fie revocat. Toţi liderii coaliţiei au fost informaţi de marţi după-amiază. Am făcut evaluare la şase luni de zile, dar pe scurt cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanţelor", a declarat Florin Cîţu. 

Ulterior, întrebat care este miza revocării, Florin Cîţu a spus că "în cursul zilei de marţi am informat toţi liderii coaliţiei că intenţionez să cer demisia ministrului Nazare. Azi dimineaţă am informat toţi liderii coaliţiei că îl voi revoca, plecând de la refuzul acestuia de a demisiona. Decizia am luat-o după o analiză la şase luni. Avem proiecte întârziate la Ministerul Finanţelor, proiecte importante pentru atragerea de fonduri europene şi reforme fiscale. Eu sunt propunerea de interimar şi mă voi asigura că toate proiectele întârziate vor fi repornite. Miza revocării este o guvernare bună, eliminarea evaziunii fiscale şi atragerea de fonduri europene".

Guvern Vezi toate articolele
Crossuri parteneri