Ghioceii sunt protejați prin lege în România! Ce nu ai voie să faci
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ghioceii sunt protejați prin lege în România! Ce nu ai voie să faci  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ghioceii sunt protejați prin lege în România! Ce nu ai voie să faci / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ghioceii sunt ocrotiți prin lege în România. Chiar dacă la noi nu se aplică legea, comercializarea ghioceilor este interzisă.

Vestitorii primăverii, ghioceii sunt ocrotiți prin lege. Chiar dacă în fiecare oraș sunt vânzători la colțul străzii care vând ghiocei, acest lucru este ilegal, iar dacă tu îi cumperi, riști să încalci legea.

Există țări din Europa unde ghioceii sălbatici sunt astăzi o specie pe cale de dispariție. Acest lucru se datorează comerțului abuziv.

În România, ghioceii au ajuns pe cale de dispariție chiar din același motiv. Ghioceii au nevoie de anumite condiții pentru a crește: solul și umiditatea potrivită. Dacă au fost tăiați copacii, se pierd nutrienți, se pierde umbra, iar ghioceii nu mai cresc. 

Ciclul vieții plantei se întrerupe după ce ghioceii sunt culeși, pentru că nu se înmulțesc decât prin bulbi. 

Ghioceii sunt ocrotiți prin lege

La nivel internațional legea care interzice comercializarea ghioceilor se aplică. Chiar dacă puțini știu, chiar și în România există legislație care prevede ca orice comerciant al acestor plante este obligat să dețină un aviz de mediu pentru a dovedi că sunt plante de cultură. Problema este că vânzătorii de la colțul străzii nu au culturi de ghiocei, ci îi culeg de unde apucă și prin urmare se riscă dispariția acestei specii.

Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice.

Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

Convenţia internaţională de comercializare a speciilor animale şi vegetale (CITES) interzice comercializarea ghioceilor între state: specia încă nu este pe cale de dispariţie, dar trebuie să se introducă unele reguli pentru evitarea stării critice a populaţiei.

De exemplu, în Ungaria, vânzătorii care nu pot dovedi că florile provin din grădina proprie sunt obligați să plătească 10.000 de forinți pentru fiecare fir de ghiocel, precizează Monitorul de Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel