Gianni Pittella, avertisment privind PNRR: Dacă nu demonstrezi că poți realiza un proiect, banii nu-ți vor fi acordați!
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Gianni Pittella, senator in Parlamentul Italiei, fost lider al Grupului S&D din Parlamentul European și Vicepreședinte al Parlamentului European pentru două mandate, un om cu o experiență de aproape 20 de ani în politica mare de la Bruxelles a vorbit la DC News, în emisiunea "Din culisele Europei", realizată de Claudia Ţapardel, despre riscul pierderii finanţării prin PNRR. 

"Credeți că există posibilitatea ca un stat membru să nu primească banii de la Uniunea Europeană și Planul Național să fie respins de către Comisia Europeană? Mă gândesc acum la situația din România, sunt o mulțime de observații făcute de Comisia Europeană cu privire la PNRR", l-a întrebat Claudia Ţapardel pe Gianni Pittella.

"Va fi o situație foarte nefericită dacă nu vom primi acești bani. Bineînțeles că avem nevoie de ei pentru redresarea economică a țării noastre. Eu nu-mi doresc să se întâmple acest lucru pentru nicio țară europeană și cu atât mai puțin nu pot să-mi doresc acest lucru pentru o țară pe care o iubesc atât de mult. Sper ca totul să fie făcut așa cum trebuie până la sfârșit! Dacă Parlamentul și Guvernul României vor ține cont de solicitările Comisiei Europene, cred că această problemă nu va fi exista. Poate să fie o altă problemă, dacă tu nu demonstrezi concret că poți să faci un proiect, într-un anumit timp, banii nu vor veni.

Nu știu dacă am fost clar. Dacă România trebuie să primească 130-140 de miliarde, nu știu exact cât trebuie să primească, nu contează... Dacă, de exemplu, nu demonstrezi că poți realiza un proiect feroviar de mare viteză, banii nu-ți vor fi acordați de către Comisia Europeană. De aceea lucrurile trebuie făcute în timpul prevăzut de către Comisia Europeană", a răspuns Gianni Pittella.

"Noi nu am primit observații"

"Și în acest moment, am transmis planul către Comisia Europeană, dar aceasta are o mulțime de observații cu privire la planul nostru. Aceeași situație este și în Italia?", a mai întrebat Claudia Țapardel.

"Nu, noi nu am primit observații. Pe parcursul lunilor, s-a dialogat permanent cu Comisia Europeană, înainte să facem planul, acesta a fost discutat cu Comisia. De aceea nu am avut nicio observație, dar Comisia Europeană trebuie să fie cu ochii deschiși pentru a vedea dacă respectăm etapele și timpii prevăzuți și dacă se fac reformele stabilite, pentru că, împreună cu finanțarea unor proiecte fundamentale, cum sunt cele privind dezvoltarea infrastructurii mari, digitalizarea, telemedicina, noi trebuie să facem reforme", a spus Pittella.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel