Giurgiu: Singura trupă de dans de curte din Polonia, la Caravana Teatrelor Mici şi Mijlocii
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Singura trupă oficială de dans de curte din Polonia, Cracovia Danza, este prezentă luni seara pe scena Teatrului "Tudor Vianu" din Giurgiu în cadrul primei ediţii a Caravanei Teatrelor Mici şi Mijlocii 2019.

"Caravana Teatrelor Mici şi Mijlocii este noul concept de Festival al Teatrului 'Tudor Vianu' iar prima ediţie a acestui festival va fi deschisă cu spectacolul 'Şah' inspirat din poemul lui Jan Kochanowski. Este un spectacol magic pentru că în cadrul acestuia sunt redate atmosfera, costumele şi muzica secolului al XVI-lea, iar Cracovia Danza este unică între teatrele din Polonia, fiind singura instituţie de dans de curte. Astfel, în cadrul acestui spectacol, o capodoperă renascentistă a cuvântului rostit, un joc de şah ar trebui să rezolve o dispută între doi tineri care se luptă pentru mâna prinţesei Anna a Danemarcei", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Teatrului "Tudor Vianu", Cosmin Creţu.

Spectacolul este conceput cu o coregrafie autentică şi costume după modelele originale fastuoase şi elegante ale curţilor acelei epoci împreună cu muzică din perioada Renaşterii din Polonia, Franţa şi Italia.

"Dorim ca în acest spectacol să sintetizăm prin toate artele care pot fi conectate în teatru toată atmosfera acelor vremuri. Cel mai greu a fost să transformi cuvintele textului respectiv în gesturi de dans, să reuşim ca spectacolul să nu fie un dans urmat de alt dans, ci să fie o poveste care vorbeşte prin dans şi să fie evident conectată la poem. Poetul Jan Kochanowski care a dat poemul care stă la baza acestui spectacol este unul extrem de important în Polonia pentru că este cel care a creat limbajul poetic, limba literară, acesta a trăit în secolul al XVI-lea. Cele mai importante opere ale lui sunt în continuare vii pentru că poeţii contemporani încă se adapă din filonul acela şi se consideră că este ca un fel de moştenire pe care acesta a lăsat-o", a declarat regizorul Pawel Winsczyk.

Jan Kochanowski s-a născut în 1513, a studiat în Padova, unde de fapt a şi scris poemul care stă la baza spectacolului din seara aceasta. Poemul propriu-zis a fost dedicat unui nobil care a susţinut tot acest demers, o capodoperă renascentistă a cuvântului rostit.

Spectacolul va fi prezentat începând cu ora 19,00 în sala mare a Teatrului "Tudor Vianu" din Giurgiu iar la intrarea în sală poemul tradus în limba română va fi pus la dispoziţie spectatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel