Glume pe Facebook. E sau nu corectă expresia ”a lua temperatura”
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
S-a tot vorbit, în ultima perioadă, despre măsurarea temperaturii. 

Au apărut și numeroase glume pe rețeaua de socializare Facebook. 

Lingvistic, multora le-a atras atentia formularea „a lua temperatura". Nu cumva corect este doar „a măsura temperatura"?

Ana Iorga, realizatoarea rubricii „Pe cuvânt” de la Antena 3, a încercat să lămurească situația. Potrivit acesteia, din perspectiva limbajului medical, nu este cea mai fericită formulă „a lua temperatura/tensiunea". Însă este o formulare extinsă în limbajul comun și nu este greșită.  

„Avem firește opțiunea de a folosi verbul "a măsura". Medicul i-a măsurat temperatura. Dar am auzit foarte rar asta în limbajul comun, de toate zilele. Adevărul e că toată lumea pare să își ia temperatura, nu să o măsoare. Deci tiparul cu verbul a lua există clar în uz, bun sau rău, potrivit sau nepotrivit, el există. Și nu e sigura situație. Pe același model avem și „a lua tensiunea", „a lua pulsul". Chiar dacă acolo este vorba tot despre a măsura. Deci, în toate aceste situații, mai adecvat este să folosim „a măsura", însă nu este greșit „a lua", pentru că așa s-a fixat în limbajul comun, e un fel de a spune”, a zis Ana Iorga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel