GREȘEALĂ de PROPORȚII cu legea privind carantina și izolarea. De ce NU AVEAM NEVOIE de ea!
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Proiectul legii privind carantina și izolarea n-ar trebui să existe dacă...

... autoritățile și-ar face treaba. Haideți să vedem de ce.

La terase, Inspecția Sanitară și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu au nevoie de lege, a spus jurnalistul Val Vâlcu. Pot face regulamente care să-i privească pe comercianți astfel încât să-i oblige să respecte măsurile aferente pandemiei. În momentul în care ospătarul servește fără mască, fără mănuși, l-ai surprins pe cameră, l-ai văzut, i-ai dat amendă. Aici nu e nevoie de nicio lege.

Vorbim practic de principala cale de transmitere a Covid-19. Cu aceleași mănuși, chelnerul stă toata ziua. Respectă ritualic regula, adică acționează cum i s-a spus, dar nu ține cont că mai trebuie și schimbate. Acele mănuși sunt contaminate cu orice bacterie, nu este vorba doar despre coronavirus.

A pus mâna pe bani, pe farfurii, motiv pentru care ospătarul trebuie să le schimbe de mai multe ori pe zi. În acest context, angajații ar trebui să fie controlați în consecință.

Celebra HoReCa spunea că este pregătita să acționeze după ridicarea stării de urgență, că-și așteaptă clienții, dar nu a pus nici macăr panouri de protecție plexiglas. Inspecția sanitară și ANSVSA puteau acționa ca și până acum. Nu era nevoie de o lege, a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.

Masca la metrou

Nepurtarea măștii în autobuz poate fi la limita regulamentului RATB. Probabil nici aici nu era nevoie de vreo lege. Pur și simplu se proceda astfel: n-ai mască, nu intri în metrou. Fără amendă desigur, doar să circuli cu mijlocul de transport în comun.

Terase transformate în cluburi

Dacă nu se ține cont de regulile din pandemie, îi retragi autorizația conform regulamentului sanitar. Inspecția Sanitară și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor puteau regla toate acestea la nivel de ordine, nu era nevoie neapărat de o lege. 

Dar aceste autorități de control, așa cum s-a mai văzut, ”încasează” cotizația de la comerciați și nu prea vor să-i deranjeze. Și atunci se pot ascunde sub lege... ”Dacă așa zice legea... nu avem ce să facem”.

Practic singura miză este internarea fortață a bolnavilor de coronavirus. Iar toată dezbaterea se putea rezolva în ecuația de la Sectorul 1. Se puteau pune holtere. De ce erau benefice? Pentru că monitorizau și temperatura. Salvarea pleca imediat. Poate îți creștea în somn temperatura, iar tu nu-ți dădeai seama. Cu holterele, bolnavul infectat cu Covid-19 era în permanență monitorizat.

Și uite așa... nu mai aveam nevoie de această dezbatere cu închiderea forțată a oamenilor în spital. Dacă autoritățile voiau să își facă treaba o puteau face și acum în actualele condiții, nu era nevoie de o lege.

Acest articol reprezintă o opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel