Greşelile pentru care Poliţia Rutieră NU te sancţionează, deși amenda e între 290 și 435 de lei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cei mai mulţi şoferi respectă regulile rutiere cu sfinţenie, de teama amenzilor. Există, însă, şi abateri pe care poliţiştii le trec cu vederea, deşi legal ar putea să aplice sancţiuni. 

Iată patru dintre abaterile rutiere pe care poliţiştii le trec cu vederea. 

Numere murdare

Potrivit articolului 99, alineatul 1, punctual 16 din OUG 195/2002 (Codul Rutier), conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau înregistrare se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv de la 290 la 435 de lei.

Avarii la caroserie fără dovadă

În Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, articolul 148 arată că se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei. În mod normal, polițiștii ar trebui să-i solicite conducătorului auto să facă facă dovada autorizației de reparație, scrie promotor.ro

Copii care călătoresc fără a fi asigurați corespunzător

Copiii cu o înălţime de până la 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Hotărârea de Guvern nr 11, publicată în Monitorul Oficial, modifică legea anterioară care impunea dispozitive special doar pentru copiii de până la 3 ani.

Centura necuplată de către pasagerii din spate

Articolul 99 din OUG nr. 195/2002 îi obligă pe conducătorul auto și pe pasagerii acestuia să cupleze centura de siguranță în timpul deplasării pe drumurile publice. Nerespectarea acestei reglementări reprezintă o contravenție și se sancționează cu amenzi din din Clasa I de sancțiuni, cuprinse între 290 și 435 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel