Gripa, fenomen periculos în România. Laszlo Attila: Este din cauza iernii foarte călduroase
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, atrage atenţia asupra unui fenomen periculos care s-a produs în acest sezon gripal.

"În cursul acestui an au apărut nişte fenomene cu care până acum nu am fost obişnuiţi şi cred că trebuie să vorbim foarte deschis despre acest aspect. Întotdeauna, în baza cazurilor confirmate se face genotipizarea virusului care a cauzat boala, iar acest date se transmit producătorilor de vaccin până la data de 1 martie. Se fac analizele matematice şi statistice, cam la ce să ne aşteptăm în sezonul următor şi începe procesul de producere a vaccinului", a explicat senatorul UDMR în cadrul interviului acordat DC News.

Ce arată cercetările privind gripa

"În baza datelor statistice de anul trecut, vaccinul de anul acesta conţine mai multe tulpini de tip A, diferite genotipuri. Pentru că la noi în ţară, de obicei tipul B apărea foarte tardiv, în aprilie-iunie. Surpriza pentru acest an a fost că foarte multe subtipuri A au circulat în acelaşi timp şi datorită acestei ierni foarte călduroase, tipul B a apărut începând cu luna ianuarie. Această încălzire a dus la o creştere destul de mare. La data de 1 februarie, erau 94 de cazuri de tip B (n.r. – cazuri confirmate, deoarece numărul total al cazurilor neînregistrate poate fi mult mai mare). De obicei ne întâlnim cu o astfel de cifră într-un întreg sezon, prin aprilie-mai. Cifra a fost surprinzător de mare faţă de statisticile anului trecut", a declarat senatorul Laszlo Attila.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel