Guvern monocolor USR. Chirieac: Dacian Cioloș are dreptate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș
Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre situația actuală de pe scena politică din România, Dacian Cioloș desemnat de Klaus Iohannis în funcția de premier.

”Un guvern monocolor USR în care să dea toată lumea ar fi fost o gură de oxigen pentru PNL, în opinia mea”

"Cu siguranţă, domnul Dacian Coloș ştie că va pica Guvernul său în Parlament. În acelaşi timp, face un exerciţiu de imagine extraordinar, favorabil partidului domniei sale fiindcă partea asta liberală care este mulțumită acum de prestația PNL se poate îndrepta către USR. Vedeţi că vine cu un discurs echilibrat - aproape că nu e USR - un discurs tipic liberal. USR a venit prin a spune toată lumea la puşcărie, fără penali în funcții publice, puşcăria înainte de toate. Acela era un discurs indicativ pe care l-a avut iniţial USR, în care nu existau soluţii, ci numai vinovaţi. Băgarea la puşcărie a tuturor ar fi condus la prosperitate în România. Există o parte din electorat în România care poate crede şi aşa ceva. Acum nu. Acum are un discurs de partid politic închegat, un  discurs de tip liberal, de dreapta şi cu ce spune acolo cam are dreptate. Un guvern monocolor USR în care să dea toată lumea ar fi fost o gură de oxigen pentru PNL, în opinia mea", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Decisiv, prezentată de Cătălina Porumbel la Antena 3.

Întrebat dacă nu este cumva ciudat faptul că această ofertă vine de la președintele USR, analistul politic a mai spus: "Iertaţi-mă, oferta nu vine de la președintele USR, ci de la președintele României. Domnul Iohannis l-a nominalizat pe domnul Cioloș, liderul unui partid cu 15% în Parlament. Istoria se răzbună, că şi domnul Tăriceanu a fost premier cu 15% în Parlament".

Mesajul transmis de Dacian Cioloș

"Sunt conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră în PNL încă din campaniile electorale din 2019 și 2020. Motivele sunt diferite, țin de trecut și nu vreau să mă refer la ele acum. Înțeleg perfect de ce există această emoție la adresa noastră și știu că în bună măsură ea este provocată de teama de nou. De aceea apare mereu ideea că nu vă puteți înțelege cu noi. Poate că, dacă nu ar fi existat această teamă, Coaliția ar fi funcționat. Istoria e istorie, așa că să ne uităm la ceea ce urmează. Eu sunt sincer convins că putem învăța să lucrăm împreună dacă vom avea ocazia să cultivăm încrederea în relațiile dintre noi. Acum, guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză. Lăsați-ne pe noi să înfruntăm această iarnă și gândiți pragmatic la cea mai bună soluție politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut.

Indiferent de situație, cred că și pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată.

În finalul acestei mărturisiri, aș vrea să îi mulțumesc președintelui Iohannis pentru încrederea acordată odată cu acest mandat. Nu știu care au fost motivele reale ale acestei decizii, dar formal cred că trebuie să restabilim o relație funcțională între instituțiile statului român. Sunt conștient de teoriile care s-au vehiculat în spațiul public privind această desemnare. Dar cred că e mare nevoie să construim o relație instituțională care să fie curățată de nervozitate și de cuvinte grele. Ce pot eu să fac e să port un dialog instituțional corect și onest cu fiecare membru al sistemului democratic și să ofer aceeași onestitate pe care am pus-o pe masă cetățenilor. Nu e niciun câștig pentru nimeni să distrugem instituții și simboluri, pentru că tot noi singuri va trebui să le reconstruim. Ideea că ne vom vindeca prin pârjolire este greșită și nocivă. Ne vom vindeca prin muncă, onestitate și recunoașterea greșelilor", a scris Dacian Cioloș, duminică, pe Facebook.

Vezi AICI mesajul integral transmis de Dacian Cioloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel