Guvernul spaniol va pregăti o listă a furnizorilor siguri de telefonie mobilă 5G
Autor: Fernando Heller | EURACTIV.com pe 18 dec 2020 / 11:57 | Tehnologie

Guvernul spaniol va elabora o listă a furnizorilor siguri de tehnologie mobilă pentru viitoarea rețea locală 5G, evaluând nivelul lor de risc și permițând guvernului să evite emiterea unei interdicții explicite împotriva furnizorului Huawei sau a oricărui alt operator de telefonie mobilă, a raportat EFE.

Guvernul spaniol al PSOE socialist și de stânga, Unidas Podemos (United We Can) vrea să identifice nivelul de risc al tuturor furnizorilor de telefonie mobilă care vor să concureze pe piața spaniolă de 5G în prima jumătate a anului viitor, potrivit surselor guvernului spaniol citate de Cinco Días și EFE.

 

O abordare neutră și independentă

 

La evaluarea nivelului de risc, va fi utilizată o „scală”, care va avea valori de la scăzut la mediu sau ridicat. În funcție de rezultatele evaluării independente, companiilor mobile li se va permite sau nu să intre pe noua piață 5G din Spania, au spus sursele.

Această abordare „neutră” exclude interdicția clară a oricărei companii de a intra pe piaţa 5G, în special a gigantului tehnologic Huawei, care a fost deja interzis în alte țări care au cedat presiunii SUA.

Administrația Trump a acuzat de mai multe ori Huawei că își folosește rețelele 5G din întreaga lume în scopuri de spionaj industrial și militar, punându-le în slujba guvernului chinez și al Partidului Comunist aflat la guvernare.

El País a aflat că toate aceste propuneri sunt incluse în proiectul preliminar al Legii 5G privind securitatea cibernetică, care se așteaptă să fie aprobat vara viitoare.

 

Verificări ale riscului de securitate la fiecare doi ani pentru companii

 

Actul spaniol de securitate cibernetică 5G va impune obligația operatorilor de a efectua analize de gestionare a riscurilor la fiecare doi ani.

Autoritățile spaniole ar trebui, la rândul lor, să efectueze verificări de gestionare a riscurilor la fiecare șase ani pentru a stabili cerințele specifice de securitate cibernetică pentru desfășurarea și funcționarea normală a rețelelor 5G din țară.

Ținta finală este dezvoltarea unei rețele mobile sigure de generația a cincea în Spania, într-un mediu de încredere, astfel încât țara să se poată clasa într-o poziție de lider în UE, au adăugat sursele.

Decizia de a permite sau nu companiei chineze să intre pe piața 5G din Spania va depinde exclusiv de nivelul de risc  evaluat de experții spanioli, au subliniat surse guvernamentale spaniole citate de Cinco Días .

Cu toate acestea, cu această nouă legislație, guvernul spaniol evită - destul de diplomatic - să fie nevoit să impună o interdicție explicită împotriva Huawei sau a oricărui alt operator de telefonie mobilă în ceea ce privește tehnologia 5G.

 

Sursa: https://www.euractiv.com/section/5g/news/spanish-government-to-prepare-a-list-of-safe-5g-mobile-providers/

Te-ar putea interesa și ....
Tehnologie Vezi toate articolele
Crossuri parteneri