Hackerii se folosesc de artiştii nominalizaţi la premiile Grammy 2020 şi de melodiile acestora, pentru a răspândi malware (Kaspersky)
Autor: DCNews Team pe 31 ian 2020 / 15:19 | IT & C

Atacatorii cibernetici se folosesc de numele artiştilor şi de melodiile acestora nominalizate la premiile Grammy 2020, pentru a răspândi programe maliţioase, avertizează specialişti Kaspersky.

În acest sens, tehnologiile de protecţie Kaspersky au detectat, în 2019, o creştere cu 39% a atacurilor (tentative de descărcare sau de rulare a unor fişiere infectate) ce folosesc munca nominalizaţilor, comparativ cu 2018. Astfel, Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost favoriţii atacatorilor, numele acestora fiind folosite cel mai des (55%) ca deghizare pentru malware, în cursul anului trecut.

'Muzica nu înseamnă doar divertisment, ea fiind pentru mulţi oameni o formă de terapie şi educaţie, un mijloc de a întreţine atmosfera şi totodată, o modalitate de a transmite un mesaj. Popularitatea şi disponibilitatea sa pe scară largă sunt motivul pentru care, chiar şi în epoca serviciilor de streaming, muzica nu este scutită de activităţi rău intenţionate: infractorii folosesc numele artiştilor populari pentru a răspândi programe malware ascunse în melodii sau videoclipuri. Pentru a evidenţia amploarea problemei, cercetătorii Kaspersky au analizat numele artiştilor nominalizaţi la cea mai în vogă ceremonie muzicală a anului - recentele Premii Grammy 2020 şi titlurile pieselor folosite ca pretext pentru malware. Astfel, Kaspersky a descoperit 30.982 de fişiere infectate care au folosit numele artiştilor sau piesele acestora pentru a răspândi malware, 41.096 de utilizatori de produse Kaspersky întâlnindu-se cu ele', explică experţii Kaspersky, într-un comunicat de presă.

De asemenea, legătura dintre creşterea popularităţii şi activitatea infracţională este foarte vizibilă şi în cazul artiştilor noi, precum Billie Eilish.

'Cântăreaţa adolescentă a devenit extrem de populară în 2019, iar numărul de utilizatori care au descărcat fişiere infectate, conţinând numele ei, a crescut de aproape zece ori faţă de 2018 - de la 254, la 2171, în timp ce numărul de fişiere malware unice distribuite - de la 221, la 1.556. Cu toate acestea, deşi nominalizarea la un premiu prestigios şi recunoaşterea aferentă acesteia influenţează interesul utilizatorilor pentru anumiţi artişti şi, ca urmare, determină o creştere a activităţii infractorilor, acesta nu este neapărat cazul cu artişti consacraţi precum Lady Gaga, al căror nume a cunoscut, de asemenea, o creştere în ceea ce priveşte atacurile, în ultimul an', notează sursa citată.

În acelaşi timp, Kaspersky a analizat care dintre înregistrările şi piesele nominalizate pentru Grammy din 2019 au primit cea mai mare atenţie din partea atacatorilor cibernetici, în top aflându-se: 'Sunflower' de la Post Malone, 'Talk' de la Khalid şi 'Old Town Road' de la Lil Nas X. Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii.

IT & C Vezi toate articolele
Crossuri parteneri