Urmărește emisiunea live
BOR: Erdogan, o amenințare la adresa întregii civilizații creștine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Hagia Sophia  Foto: Crișan Andreescu
Hagia Sophia Foto: Crișan Andreescu
Biserica Ortodoxă Rusă a cerut luni autorităţilor turce să dea dovadă de prudenţă, declarându-se 'îngrijorată' de dorinţa afişată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Turciei vrea să reconvertească fosta bazilică Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee, informează AFP.

Într-un comunicat, patriarhul rus Kirill s-a declarat 'profund preocupat' de o posibilă schimbare de statut a 'unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine', 'deosebit de drag Bisericii Ruse', moştenitoarea tradiţiilor bizantine. 'Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus - în trecut ca şi azi - cu amărăciune şi indignare', a avertizat patriarhul Moscovei.

'O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre', a adăugat el, solicitând guvernului turc să dea dovadă de 'prudenţă'. Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat joi o cerere de transformare a fostei bazilici Hagia Sophia într-o moschee, măsură pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o solicită cu riscul creării de tensiuni cu mai multe ţări. Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul. Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să 'o ofere umanităţii'.

Când au început discuțiile despre Catedrala Mântuirii Neamului, sculptorul Sorin Dumitrescu a propus construirea unei replici a Hagia Sophia, la București, dar Biserica a preferat un proiect nou, realizat de un arhitect contemporan. Catedrala Sfânta Sofia a fost una dintre cele mai importante catedrale din Evul Mediu, fiind locul unde erau încoronați împărații bizantini. După cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman a fost transformată în moschee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel