HAOS la Minsk. Lukashenko vrea să o elimine pe Maria Kolesnikova
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderul de la Minsk, Alexandr Lukashenko, nu contenește să își elimine cei mai importanți contestatari. în concordanță cu protestele ce au loc în capitala bielorusă împotriva sa, președintele continuă să conducă țara într-un mod dictatorial.

Unul dintre puținii lideri ai opoziției rămași, Maria Kolesnikova, este acuzată de autoritățile din Belarus de „subminare a securității naționale” și ar putea primi până la 5 ani de închisoare. Acuzația, anunțată de comitetul de anchetă al țării, vine în contextul unei represiuni împotriva liderilor opoziției organizată de Alexander Lukashenko, care și-a pierdut legitimitatea în ochii populației, dar își păstrează sprijinul agențiilor de aplicare a legii.

Cine este Kolesnikova?

Maria Kolesnikova a zădărnicit încercarea agenților de securitate ai lui Lukașenko de a o deporta cu forța săptămâna trecută, recurgând la un gest dramatic, aceasta și-a rupt pașaportul în momentul în care a fost dusă la granița cu Ucraina. Ulterior, ea a spus într-o declarație că oficialii de securitate i-au spus că va părăsi țara „fie în viață, fie în bucăți”. 

În momentul de față, aceasta se află în arestul poliției din Minsk.

Lukashenko nu vrea să demisioneze

Lukașenko a declarat că nu are intenția de a demisiona din funcția de președinte al țării: „Am obținut votul oamenilor.. Este timpul să nu mai agităm societatea.” Acesta a promis că va lua în considerare reforma constituțională, dar politicienii din opoziție spun că acest lucru este de fațadă, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel