Harghita: Cinci persoane şi o firmă, cercetate pentru exploatare de andezit dintr-o arie naturală protejată
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Cinci persoane şi o societate comercială sunt cercetate pentru exploatarea pietrei de andezit dintr-o arie naturală protejată, poliţiştii sesizându-se din oficiu în legătură cu această situaţie.

Biroul de Presă al IPJ Harghita a informat marţi că sesizarea din oficiu s-a făcut la finele lunii iunie, iar din datele şi indiciile obţinute de poliţiştii din anchetă, până la acest moment, rezultă că, începând cu anul 2017 şi până în prezent, o societate comercială din judeţul Harghita, care are ca obiect de activitate tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, ar fi exploatat şi comercializat ilicit piatră de andezit, de pe un teren situat zona Bakta, pe raza comunei Joseni, citează Agerpres.

Având în vedere faptul că terenul în cauză se află într-o arie naturală protejată, Situl Natura 2000, societatea comercială respectivă nu putea şi nu poate să obţină permisul de exploatare şi autorizaţiile prevăzute de lege, necesare desfăşurării în condiţii legale a acestei activităţi, a punctat sursa citată.

În urma probatoriului administrat, au fost solicitate, obţinute şi puse în executare 15 mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora cinci persoane fizice şi o persoană juridică au dobândit calitatea de inculpat în cauză.

Faţă de patru suspecţi au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, după care pentru doi inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile, iar un inculpat este cercetat în arest la domiciliu.

Unul dintre cei cercetaţi este administratorul firmei, ceilalţi sunt colaboratori care efectuau activităţi de exploatare sau comercializare.

"Totodată, în cauză s-au dispus măsuri asiguratorii, constând în indisponibilizarea/sechestrarea bunurilor imobile identificate (terenuri şi clădiri), a bunurilor folosite la săvârşirea infracţiunilor (utilaje, respectiv un autocamion, un încărcător frontal, un tractor forestier şi un excavator), precum şi a unor bunuri rezultate din săvârşirea infracţiunilor (316 paleţi de piatră de andezit, în valoare de 142.000 de lei)", precizează Biroul de Presă al IPJ Harghita.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar de cercetare penală, în vederea stabilirii şi documentării întregii activităţi infracţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel